Obama šalje Zelene beretke protiv ISIL-a

Mali broj pripadnika posebnih američkih kopnenih snaga već je u Siriji, rekao je Obama (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama poslat će dodatnih 250 pripadnika američke vojske u Siriju kako bi pomogli lokalnim snagama u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), čime će se broj američkih trupa koje se bore protiv ISIL-a povećati na 300.

Američki lider je ozvaničio ovu odluku tokom govora u njemačkom Hanoveru, na kraju jednosedmične turneje u kojoj je proteklih dana ISIL bio glavna meta razgovora svjetskih lidera u Saudijskoj Arabiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

“Odobrio sam slanje do 250 dodatnih američkih vojnika, posebno onih koji pripadaju specijalnim snagama, u Siriju”, rekao je Obama, dodajući da će oni sudjelovati u “obuci i pomoći lokalnim snagama” koje se bore protiv ISIL-a.

“Mali broj pripadnika posebnih američkih kopnenih snaga već je u Siriji i njihova stručnost bila je ključna da bi se omogućilo lokalnim snagama da izbace ISIL iz nekih ključnih zona”, rekao je on.

Odluka Washingtona će značajno povećati vojno prisustvo SAD-a u Siriji i dolazi sedmicu dana nakon što je ministar odbrane Ash Carter objavio razmještaj sličnog broja jedinica u Irak, državu koja je također dijelom pod kontrolom ISIL-a.

Političko rješenje

Blizu 50 pripadnika američkih jedinica za specijalne operacije je već u Siriji. Većina od dodatnih 250 bit će istog tipa, većinom jedinice Zelene beretke. U ovoj grupi će također biti nepoznat broj ljekarskih i logističkih jedinica za podršku specijalcima.

Upitan prošle sedmice da li planira povećati broj jedinica za specijalne operacije u Siriji, Obama nije dao direktan odgovor, ali je kazao kako je razgovarao sa savjetnikom o mogućnostima koje su na raspolaganju ako propadne osjetljivi prekid vatre.

„Nijedna od opcija nije dobra. Stalno se zalažem za to da se dođe do političkog rješenja u Siriji i da vanjski akteri moraju biti za to odlučni kao i akteri u Siriji. Čim prije okončamo borbe i riješimo problem političkim putem, to bolje“, izjavio je američki lider u saudijskoj prijestolnici Rijadu.

Izvor: Agencije