Norveška ministrica skočila u more ‘da bi bolje razumjela izbjeglice’

Norveška ministrica za migracije Silvi Listhaug suočena je sa “prozivkama” na društvenim mrežama zato što je iskočila iz čamca za spašavanje u Mediteran kako bi “bolje razumjela izbjeglice”.

Listhaug je otputovala na grčki otok Lezbos da vidi “rad humanitaraca i doživi situaciju iz perspektive migranta”, objavio je lokalni portal.

“Ne možete se staviti u ‘kožu izbjeglica’, ali možete sagledati stanje iz te perspektive i iskusiti kakav je osjećaj naći se u moru na takav način”, kazala je Listhaug i dodala da je nemoguće uporediti se sa njima, jer migranti nemaju ni pojas za spašavanje.

Slike i snimci ministarke koja skače sa norveškog čamca za spašavanje, a potom je izvlače iz mora su objavljene u skoro svim medijima.

 

 

Snimci su izazvali buru kritika na društvenim mrežama, gdje su mnogi ljudi ovaj čin protumačili kao “maestralan marketinški trik”, prenosi Tanjug.

“Sljedeće sedmice, ministrica će vezati oči da kako bi razumjela slijepe”, “Kako bi bilo da više ne zatvara prozore i vrata kako bi osjetila uvjete u kojima žive beskućnici”, napisali su korisnici Twittera.

“Stid me je što sam Norvežanin. Listhaug je pokazala nepoštovanje prema hiljadama mrtvih! Stidi se!“, poručio je tviteraš John Holme, dok je Tevkik Uygur primijetio da „vjerovatno sve izbjeglice imaju odijelo poput ministrice Listhaug“.

Listhaug je obećala poboljšanje zakona o spajanju porodica i izdavanju viza za neograničen boravak u Norveškoj. 

Izvor: Agencije