B-52 prvi put u akciji: ‘Leteće tvrđave’ tuku ISIL

Bombarderi B-52 su tokom Hladnog rata bili simbol američke vojne moći (AP)

Američke zračne snage su prvi put koristile bombarder B-52 u napadima na grupu Islamska država Irak i Levant, navodi se u saopćenju Pentagona.

Do misije bombardiranja, u kojoj je ogromni B-52 uništio skladišta oružja južno od Mosula, došlo je u istoj sedmici u kojoj je američki ministar odbrane Ash Carter posjetio Bagdad i objavio da će biti raspoređene dodatne američke snage, te da će biti pojačana pomoć u novcu i opremi za kampanju protiv ISIL-a u Iraku.

U sklopu pojačanih akcija protiv ISIL-a, u kojim je korišten bombarder B-52, poznat kao “Leteća tvrđava”, američki komandosi koji sarađuju sa kurdskim vojnicima su izveli napad čija meta je bio viši član ISIL-a.

Pentagon je objavio da je promijenjen način na koji se odobravaju zračni napadi koji bi mogli izazvati civilne žrtve, javlja AFP.

Prema novim pravilima, odobrenje za udare daje američki general sa tri zvjezdice koji je stacioniran u Bagdadu, umjesto generala sa četiri zvjezdice koji je stacioniran u Centralnoj komandi američke vojske na Floridi.

Vojni glasnogovornik koji je smješten u Bagdadu, pukovnik Steve Warren, naglasio je da te promjene ne smanjuju standard nadzora kojim se određuje prihvatljivi rizik civilnih žrtava.

“Ovo ne znači više civilnih žrtava, ovo znači bržu primjenu i izvođenje udara”, rekao je Warren.

Pentagon je prihvatio odgovornost za ubijenih 26 civila, koji su stradali u udarima koalicije predvođenom SAD-om od početka kampanje u augustu 2014. Pentagon navodi da je, zahvaljujući korištenju navođenih raketa, broj civilnih žrtava relativno nizak, iako nezavisni posmatrači navode da je taj broj znatno viši.

Nove snage

Carter je ove sedmice najavio da će dodatnih 217 američkih vojnika biti raspoređeno u Iraku kao savjetnici, čime će zvanični broj vojnika premašiti 4.000.

Pentagon je također ponudio borbeni helikopter Apache za eventualne napade na Mosul, drugi najveći irački grad koji je pod kontrolom ISIL-a.

Zasebno su danski zastupnici odobrili plan da se rasporedi sedam F-16 borbenih aviona, transportni avion te 400 vojnog osoblja kako bi se pojačala borba protiv ISIL-a.

U napadu B-52 Stratofortressa u ponedjeljak je uništeno skladište ISIL-a u gradu Qayyarah, koji se nalazi 60-ak kilometara južno od Mosula.

Snimak slijetanja B-52 u Kataru [Izvor: Tech. Sgt. Charles McNamara/Al Udeid Air Base]

Ogromni avioni, originalno razvijeni tokom pedesetih godina prošlog stoljeća, postali su simbol američke vojne sile tokom Hladnog rata, a ove letjelice su korištene za masovna bombardiranja u Vijetnamu.

Warren je rekao da su B-52 avioni opremljeni samo navođenim bombama.

“Ljudima je u sjećanju kolektivno nesavjesno korištenje aviona B-52, prije više decenija, koji su izvodili… može se reći, neselektivno bombardiranje”, rekao je Warren.

“Ti dani su prošlost. B-52 su platforma za izvođenje preciznih napada i koji će izvoditi iste precizne udare kakve smo izvodili u proteklih 20 mjeseci”.

Nekoliko aviona B-52 ranije ovog mjeseca stiglo je u Katar kako bi zamijenili kontingent novijih bombardera B-1, koji su gotovo godinu dana djelovali u Irak i Siriji.

Akcija komandosa

Warren je također saopćio da su američki komandosi u sjevernom Iraku napali Suleimana Abd Shabiba al-Jabourija, “Jednog od ISIL-ovih vojnih emira i člana ISIL-ovog vojnog vijeća”.

Kurdsko regionalno sigurnosno vijeće je saopćilo da je Jabouri ubijen u napadu, koji su zajedno izveli američki komandosi i kurdski borci.

Američka vojska od 2014. predvodi međunarodnu koaliciju protiv ISIL-a u Iraku i Siriji, nakon što su pripadnici te grupe osvojili ogromne dijelove teritorije širom te dvije zemlje.

Uprkos velikim naprecima, uključujući ponovno zauzimanje iračkog grada Ramadija, koalicija nije uspjela protjerati borce ISIL-a u Raqqi u Siriji te iz Mosula, kao i iz nekoliko drugih važnih gradova.

U Siriji se sirijski opozicioni borci sukobljavaju sa borcima ISIL-a na sjeveru, prije svega u području regije Manbij, ali su nedavno morali prepustiti dio teritorije ISIL-u.

Situacija se “pretvorila u nadmetanje”, rekao je Warren. “Mi ćemo nastaviti da pritišćemo ISIL, ali očekujemo da se oni žestoko bore i da ne popuštaju”.

Dodatno su pripadnici ISIL-a stegnuli omču oko enklave koja je pod kontrolom režima na istoku Sirije, gdje su zauzeli dio grada Deir Ezzor, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Izvor: Agencije