Pop ikona Prince umro u 57. godini

Policija je saopćila da u četvrtak ujutru da vode istragu o smrti koja se desila u njegovom muzičkom studiju, ali da ništa ne mogu potvrditi (Reuters)

Prince Roger Nelson, jedan od najpoznatijih muzičara svih vremena, umro je u dobi od 57 godina, javlja AP, prenosi Guardian.

Pjevač poznat pod imenom Prince je umro u svom muzičkom studiju u Minnesoti, gdje se rodio i odrastao. Uzrok smrti nije jasan.

On je prošle sedmice primljen u bolnicu u Illinoisu nakon što je dobio visoku temperaturu, a otkazao je dva nastupa u Atlanti zbog toga.

Policija je saopćila da vode istragu o smrti koja se desila u njegovom muzičkom studiju, ali da ništa ne mogu potvrditi.

Najavio autobiografsku knjigu

Prince je od 1978. godine do danas bio jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih muzičara. Njegovim muzičkim stilom dominirali su pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (new wave, rock, blues, jazz i hip-hop).

Proslavio se 80-ih godina, a napisao je preko hiljadu pjesama što za sebe, što za ostale muzičare.

Velika zvijezda postao je nakon što je 1982. godine objavio album ‘1999’. Tokom karijere prodao je više od 100 miliona ploča, a dobitnik je Oscara u kategoriji ‘Best Original Score za Purple Rain 1985. godine.

Dobitnik je sedam Grammyja i jednog Zlatnog globusa. Godine 2007. nastupao je na Super Bowlu što je bila jedna od najvećih izvedbi uživo ikada.

Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena uvrstio na 27. mjesto.

Prince je u martu ove godine najavio da će objaviti autobiografsku knjigu. Pjevač je u zadnjih godinu i po dana objavio četiri studijska albuma.

Izvor: Agencije