Načelni dogovor VW i SAD o odšteti

Ne obustavljaju se kaznena istraga koju je počelo američko Ministarstvo pravosuđa ni tužbe američkih kupaca koji se smatraju prevarenim (EPA)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen postigao je „načelan dogovor“ koji predviđa „znatnu odštetu“ kako bi se spriječilo pokretanje sudskog postupka u Sjedinjenim Američkim Državama u aferi dizelskih motora sa softverom koji na ekotestu prikazuje smanjeno ispuštanje ispušnih plinova, objavio je savezni sudija.

Ovim protokolom, koji je objavio kalifornijski sudac Charles Breyer, ipak se ne obustavljaju kaznena istraga koju je počelo američko Ministarstvo pravosuđa ni tužbe američkih kupaca koji se smatraju prevarenim.

„Strane su izradile konkretan plan i postigle načelan dogovor koji bi trebao riješiti problem većine tih automobila“, saopćio je sud na raspravi u San Franciscu.

Sud je zatražio da tema razgovora i pojedinosti dogovora ostanu u tajnosti sve dok sud o tome ne bude obaviješten, ali je rekao kako će dogovor omogućiti isplatu „znatne odštete“.

Prva etapa

Volkswagen će oko 480.000 vlasnika dvolitarskih automobila omogućiti da izaberu između njihovog otkupa, izmjene motora o VW-ovom trošku i poništenja kredita ako ga imaju. Automobilska kompanija je pristala i osnovati fond za financiranje zaštite okoliša, dodao je sudija Breyer.

Ministarstvo pravosuđa je potvrdilo kako se dogovor za sada primjenjuje samo za dvolitrene motore i da njime nije obuhvaćeno oko 80.000 automobila s trolitrenim motorom od kojih su neki prodani pod markom Porsche i Audi.

Ovaj dogovor, prva etapa u pregovorima automobilske firme iz Njemačke, američkog Ministarstva pravosuđa i savezne Agencije za okolinu (EPA) omogućuje Volkswagenu da kratkoročno izbjegne sudski postupak koji bi ga mogao stajati desetke milijardi dolara.

Izvor: Agencije