Erdogan i Davutoglu na prvoj vožnji mostom Osman Gazi

Erdogan i Davutoglu su zajedno zavrnuli posljednje matice u ploču čime su sastavljeni krajevi visećeg zaljevskog mosta Osman Gazi (Anadolija)

Predsjednik i premijer Turske Recep Tayyip Erdogan i Ahmet Davutoglu danas su se prvi provozali mostom Osman Gazi nad Mramornim morem nakon što je i zvanično postavljena posljednja ploča na visećem zaljevskom mostu Osman Gazi

Ova građevina na istočnom kraju Mramornog mora je četvrti najduži viseći most na svijetu obzirom na dužinu njegovog srednjeg raspona, prenosi agencija Anadolija.

Predsjednik Turske Erdogan, premijer Davutoglu, ministar prometa, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim, te ministar nauke, industrije i tehnologije Fikri Isik danas su učestvovali u postavljanju posljednje ploče.

Erdogan i Davutoglu su zajedno zavrnuli posljednje matice u ploču čime su sastavljeni krajevi visećeg zaljevskog mosta Osman Gazi. Turski predsjednik je tom prilikom podsjetio kako je riječ o mostu koji čini samo jedan dio cijele dionice autoputa Istanbul-Bursa-Izmir, a koji svojim izgledom predstavlja čudo moderne arhitekture.

„Zaista se ponosimo mostom, koji je četvrti najduži most na svijetu. Ovo je ekonomija. Ekonomiju treba shvatiti na ovaj način. Ovakvim investicijama vrijeme pretvaramo u novac“, rekao je Erdogan, izrazivši nadu kako će most biti koristan ne samo za Tursku nego i za cijeli svijet.

Erdogan i Davutoglu na prvoj vožnji mostom [Daily Sabah]

Devet milijardi dolara

Viseći most između gradova Gebze i Yalova, preko Mramornog mora, čini dionicu autoputa Istanbul-Bursa-Izmir. Njegov srednji raspon je 1.550 metara, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra. Predviđa se kako bi most trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, trebao smanjiti na svega tri sata.

Izgradnja cijele dionice autoputa Istanbul-Bursa-Izmir će koštati približno devet milijardi dolara.

Cijeli projekat je rađen po modelu BOT (build-operate-transfer) u kojem privatni sektor realizira infrastrukturni projekat, upravlja s njim i kasnije prebacuje vlasništvo nad njim na vladu države gdje je rađen, u ovom slučaju Turske.

Očekuje se kako će radovi na mostu biti završeni do kraja aprila, te da će on biti otvoren do kraja maja, nakon što se postavi izolacija i asfalt.

Izvor: Agencije