Više od polovine Rusa žali za SSSR-om

Ovo istraživanje je provedeno od 25. do 28 marta širom najveće države svijeta, i u gradskim i u ruralnim dijeliovima (EPA)

Četvrt stoljeća nakon raspada Sovjetskog Saveza, većina Rusa kaže kako žali što je došlo do toga i kako im ne bi smetao povratak SSSR-a, pokazuju posljednje ankete.

U anketi centra Levada navodi se kako više od polovine anketiranih stanovnika Rusije (51 posto) vjeruje kako se raspad Sovjetskog saveza mogao izbjeći, te da ih 56 posto žali da je došlo do toga.

“Većina ispitanih (56 posto) govori kako bi pozdravili povratak SSSR-a i socijalističkog sistema, a 44 posto njih smatra kako je to nerealno. Istovremeno, svaki treći anketirani je protiv obnove starog sovjetskog socijalističkog sistema“, navode iz Levade, prenose ruski mediji.

Ovo istraživanje je provedeno od 25. do 28 marta širom najveće države svijeta, i u gradskim i u ruralnim dijeliovima. Skoro 1.600 odraslih iz 137 naselja (48 regija Rusije) je učestvovalo.

Brige zbog NATO-a

Izvršni direktor Centra za političko informiranje Aleksej Mukhin za Vestnik Kavkaza je kazao kako “građani Rusije osjećaju zabrinutost zbog porasta agresivnog ponašanja NATO-a“.

“Postojala je ideja u Sovjetskom savezu da nas naš štit od nuklearnih projektila može zaštititi od svakog napada. No, očito je kako je osjećanje nesigurnosti nastalo 1990-ih odigralo svoju ulogu i građani se jednostavno boje za vlastitu sigurnost“, dodaje Mukhin.

Brojke posljednjeg istraživanja javnog mijenja pokazuju male promjene u odnosu na sličnu anketu koja je provedena deset godina prije.

Postotak od 56 posto Rusa koji žale za raspadom Sovjetskog Saveza je najveći od 2000. godine kada je predsjednik Vladimir Putin prvi put došao na vlast. U to vrijeme, blizu 75 posto Rusa žalilo je za raspadom Sovjetskog Saveza, prema anketi centra Levada.

Izvor: Agencije