SAD zabrinut izraelskim uništavanjem palestinskih domova

Izraelske snage su buldožerima srušile školu u beduinskom selu Khirbet Tana, na Zapadnoj obali (AP)

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog izraelskog rušenja arapskih građevina u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau te dodala kako ovakva djela izazivaju nedoumice oko izraelske posvećenosti dvodržavnom političkom rješenju spora s Palestincima, prenose agencije.

Izraelske snage su buldožerima srušile školu u beduinskom selu Khirbet Tana, na Zapadnoj obali, tokom marta, uslijed čega je 23 djece ostalo bez obrazovne institucije u zajednici koja se nalazi u dolini rijeke Jordan.

Školu je izgradila Evropska unija, u nastojanju da pomogne zajednici koju čini 40-ak porodica.

‘Štetni trend uništavanja’

Nakon što su uništile školu, izraelske snage vratile su se dvije sedmice kasnije i uništile 17 kuća, 21 objekat za čuvanje domaćih životinja te druge objekte, objavila je izraelska nevladina organizacija B'Tselem.

“Ove akcije indikativno ukazuju na štetni trend uništavanja, raseljavanja i oduzimanja zemlje”, navela je Trudeau.

Ona je navela kako je zvanični Washington zabrinut te da rušenja, praćena neprekidnom izgradnjom izraelskih naselja i drugim aktivnostima u nelegalnim naseljima “potkopavaju mogućnost realizacije dvodržavnog rješenja”.

“Ove aktivnosti dovode u pitanje posvećenost izraelske Vlade dvodržavnom rješenju”, dodala je Trudeau.

State Department je i ranije iznosio slične komentare.

Tokom ove godine izraelske snage su uništile ili uklonile približno 400 kuća i drugih građevina širom Zapadne obale, što je cifra daleko veća nego što je zabilježena u cijeloj 2015. godini.

Oduzimanje zemlje

Izraelske snage su također oduzele 234 hektara palestinske zemlje kod grada Jericho, na Zapadnoj obali, a taj potez je također izazvao kritike State Departmenta.

Tenzije u Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali u porastu su od početka augusta prošle godine, kada su jevrejski doseljenici zapalili jednu palestinsku kuću u Nablusu.

Tada su poginuli roditelji i njihova 18-mjesečna beba, dok se njen četverogodišnji brat uspio spasiti.

Nakon ovog slučaja, područje postaje poprište sve oštrijih sukoba, koji često završavaju pogibijom ili ranjavanjem određenog broja ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO