Turska: Nove žrtve granata iz Sirije

Najmanje tri osobe su povrijeđene u eksploziji tri artiljerijska projektila koja su danas iz Sirije pala na područje turskog pograničnog grada Kilisa, javlja državna agencija Anadolija.

Reporter Anadolije sa terena javlja kako je prvi projektil pogodio krov zgrade u kvartu Helvacioglu, što je izazvalo požar na objektu.

Nedugo zatim iz Sirije je doletio i drugi projektil koji je pogodio toalet ispred jedne džamije, dok je treći projektil pao na nenaseljeno područje i nije uzrokovao štetu.

Ove informacije turskim medijima potvrdio je i gradonačelnik Kilisa Hasan Kara.

Anadolija podsjeća kako su četiri rakete ispaljene iz Sirije jučer usmrtile pet i ranile šest osoba u turskom Kilisu.

Sve poginule osobe su sirijski državljani, a četvero mrtvih su djeca. Ukupno je u ovom gradu poginulo 11 osoba u artiljerijskoj vatri iz Sirije.

Svakodnevni udari

Turske snage sigurnosti pojačale su mjere sigurnosti u tom gradu koji se nalazi na granici Sirije iza koje se vode žestoki sukobi između snaga sirijske opozicije i pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Turska vojska poslala je dodatne snage na sirijsku granicu u južnom gradu Kilisu u koji je u proteklih nekoliko dana iz Sirije palo više artiljerijskih projektila, javlja Anadolija.

Specijalni kamioni sa tenkovima i oklopnim vozilima u koloni se kreću iz Gaziantepa ka Kilisu gdje će biti raspoređeni kao pojačanje u pograničnom pojasu. 

Kilis je dom za više sirijskih izbjeglica nego što taj grad ima lokalnih stanovnika. Skoro svakodnevno je na udaru projektila ispaljenih iz ratom razorene Sirije.

Šira područja pograničnih dijelova Sirije pod kontrolom su opozicionih pobunjenika, kurdskih frakcija i ISIL-a.

Turska vojska, nakon artiljerijskih napada iz Sirije, uzvraća vatru na lokacije sa kojih su ispaljeni projektili. Tako je bilo i danas.

Izvor: Agencije