Talibani odgovorni za napad u centru Kabula

Broj ubijenih u jutrošnjem napadu talibana u centru Kabula porastao je na 28, saopćio je načelnik policije u afganistanskoj prijestolnici, javlja AFP.

Ranije danas, Ministarstvo zdravlja Afganistana je saopštilo da je najmanje sedam osoba ubijeno, dok ih je 327 ranjeno u koordiniranom napadu talibana koji je rano jutros počeo u centru Kabula ispred vladine agencije eksplozijom automobila-bombe i potom se nastavio u zgradi agencije.

“Mnogi među ranjenima su u teškom stanju”, rekao je agenciji France presse glasnogovornik Ministarstva Ismail Kawosi, dodavši da je do sada 208 ranjenih, među kojima ima i žena u djece, prebačeno u bolnice.

Oružani sukob afganistanskih sigurnosnih snaga sa talibanskim borcima u kompleksu glavne vladine sigurnosne agencije je okončan, saopćili su afganistanski zvaničnici.

Ubijen napadač

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Afganistana Sedik Sediki je rekao da je tokom borbe ubijen najmanje jedan napadač, prenio je AP.

Talibani su preuzeli odgovornost za jutrošnji napad automobilom-bombom na kancelariju glavne afganistanske sigurnosne agencije u centru Kabula.

Civili i članovi sigurnosnih snaga su među povrijeđenima i očekuje se da će broj žrtava rasti, kazao je za Reuters glasnogovornik Ministarstva odbrane Ismali Kawosi.

Reporter Al Jazeere Qais Azimy javio je da je eksplozija odjeknula u vrijeme kada je mnogo ljudi bilo na ulicama.

“Ono što znamo je da je bombaš samoubica detonirao eksploziv u automobilu, ciljajući afganistanski vojni konvoj u blizini zgrade Ministarstva odbrane”, javlja Azimy.

Proljetna ofanziva talibana

“Svjedoci kažu da su odjeknuli pucnji nakon eksplozije. Afganistanska policija vjeruje da se nekoliko napadača nalazi u obližnjoj zgradi.”

Američka ambasada i misija NATO-a saopštili su da eksplozija nije oštetila njihove objekte.

Napad se desio nekoliko dana nakon što su talibani najavili  početak “proljetne ofanzive” i “velike napade” u dugogodišnjem ratu protiv afganistanske Vlade koja ima podršku SAD-a.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje prikazuju oblak gustog dima koji se uzdiže iznad grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije