Sud danas donosi presudu po tužbi Breivika

Anders Breivik se nalazi u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 osoba (EPA)

Norveški sud danas će donijeti presudu po tužbi masovnog ubice Andersa Beringa Breivika, koji se žalio na nehumane uvjete u zatvoru u kojem služi kaznu.

Breivik (37), najzloglasniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i autobombom ubio 77 osoba, podsjeća agencija AFP.

Taj desničarski ekstremista tvrdio je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Tužiteljstvo tvrdi da je Breivik opasan

Norveško državno tužiteljstvo tvrdi, međutim, da je izolacija Breivika neophodna jer je “ekstremno opasan” i da su uvjeti u kojima boravi u zatvoru “daleko iznad granica onog što je prihvatljivo” u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Breivik, koji je ročište u martu započeo nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promovira svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godinu, koja može da bude produžena ukoliko bude procijenjeno da je i dalje opasan.

Breivik tuži Norvešku za kršenje dvije klauzule Evropske konvencije o ljudskim pravima, od kojih se jedna odnosi na poštivanje “privatnog i porodičnog života”, a druga zabranjuje “nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje”.

U tužbi tvrdi da je podvrgnut “ponižavajućim” postupanjima zatvorskih stražara i “učestalim” stavljanjem lisica.

Također, navodi da je “nehuman čin” to što je bio izoliran od ostalih zatvorenika te da su strogo kontrolirane njegove prepiske i posjete.

Izvor: Agencije