Sicilija: Godina od pogibije 800 izbjeglica

Prošlo je godinu dana od kako se 800 izbjeglica utopilo u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu Evrope. Tim stručnjaka pokušat će izvući olupinu broda kojim su plovili i identificirati nastradale.

U jednoj bivšoj američkoj kasarni na italijanskom otoku sada živi blizu 3.000 izbjeglica. Nove izbjeglice u sjenci čekaju da budu registrirani.  

Jedan čovjek je tu već godinu dana. Prošle godine u ovo doba, Kassim iz Malija skočio je u more nakon što je počeo tonuti pretrpani brod kojim je putovao – 800 ljudi se utopilo.

On i danas jedva govori o tome.

“Plivao sam i plivao, dok se nisam potpuno umorio. Nisam znao hoće li doći neki brod po nas. Bilo je teško, baš teško“, kaže. Na pitanje novinara Al Jazeere Laurencea Leeja da li ikada sanja taj događaj, odgovara kako je sve to dio života.

Crveni krst je spašene dovozio u Kataniju. Italijanska obalska straža spasila je još 100-tinjak ljudi, a neki od volontera i tada su bili na dužnosti i kažu kako ne mogu zaboraviti ono što su proživjeli te noći.

“Tragičan je prizor bilo vidjeti sve te ljude koji su izgubili prijatelje i članove porodice“, navodi Enza Vittorio iz Crvenog krsta.

Pretovarena barka prevrnula se kada je pored nje prošao brod. Izbjeglice su požurile na jednu stranu kako bi mu mahnuli.

Posthumno dostojanstvo

Broj utopljenika potakao je Evropu na ulaganje dodatnih napora u potrazi i spašavanju izbjeglica. No, Sicilija želi učiniti dodatni napor, iz Katanije javlja novinar Al Jazeere Lee.

“Operacija vađenja olupine broda počinje ove sedmice. Cilj joj je sa dna mora izvući brod u kojem se, po svoj prilici, nalaze još stotine tijela. Naučnici se nadaju ne samo da će moći utvrditi odakle su svi ti ljudi, nego ih i identificirati“, dodaje.

Identifikacija tijela preminulim će donijeti barem malo posthumnog dostojanstva.

“Mi živimo na otoku usred mora i vrlo dobro znamo šta znači ploviti morem tražeći spas. Ponosni smo na svoju humanost. Identifikacija tijela naša je dužnost“, ističe gradonačelnik Catanije Enzo Bianco.

Na groblju u Kataniji počiva 47 tijela koja su izvučena iz mora. Na spomeniku piše: “Gdje li će me ovaj podvodni tunel izbaciti“ i “Niko ne zna kako se zovem“.

Godišnjica brodoloma možda je pravi trenutak da se odgovori na posljednje pitanje.

Izvor: Al Jazeera