Raul Castro: SAD je neprijatelj Kube

Obama je na konferenciji za novinare s Castrom proglasio 'novi dan' u odnosima s Kubom (AP)

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez izjavio je da je prošlomjesečni posjet američkog predsjednika Baracka Obame Havani predstavljao “napad na kubansku povijest i kulturu”.

“Taj posjet je bio napad na naše ideje, povijest, kulturu i simbole”, rekao je Rodriguez na kongresu Komunističke partije, preneo je Rojters.

Rodriguez je optužio Obamu da je došao u Havanu “zaslijepiti privatni sektor”, prenosi Hina.

Kubanski predsednik Raul Castro je, otvarajući partijski kongres tokom vikenda, označio SAD kao neprijatelja, a Kubance je pozvao da budu oprezni zbog američkih pokušaja da oslabe revoluciju.

Vrhunac približavanja odnosa

Obamin posjet Kubi bio je prvi posjet predsjednika SAD-a u posljednjih 88 godina.

Taj trodnevni posjet označio je vrhunac približavanja odnosa dviju zemalja koje je počelo u prosincu 2014. godine.

SAD i Kuba kreću prema normalizaciji odnosa nakon zahlađenja 1959. godine i komunističke revolucije pod vodstvom bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra.

Raul Castro je nervozno reagirao na konferenciji za novinare za vrijeme posjeta kada je, nenaviknut na pitanja novinara, morao odgovoriti na upit o zatvaranju političkih protivnika.

Obamine kritike

Opovrgao je takvu praksu. “Dajte mi odmah popis tih političkih zatvorenika. Ako postoji, oni će biti oslobođeni prije svitanja”, kazao je Castro.

Obama je na konferenciji za novinare s Castrom proglasio “novi dan” u odnosima s Kubom, ali je dodao da Kuba mora unaprijediti ljudska prava.

Castro je odgovorio da Sjedinjene Američke Države imaju dvostruke standarde po tom pitanju i zatražio ukidanje trgovinskog embarga.

Obama je rekao da će se to dogoditi prije ili kasnije jer embargo nije u američkom interesu.

Izvor: Agencije