Predsjednica Brazila ne želi odstupiti

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff kaže da neće odstupiti bez obzira na to što je donji dom Parlamenta glasao za njenu smjenu.

Govoreći dan pošto je pretrpjela veliki poraz u donjem domu Kongresa, Rousseff je rekla da će nastaviti borbu protiv onih koji pokušavaju da je smijene.

Ona je rekla da “ima energije, snage i hrabrosti da se suprotstavi toj nepravdi”.

Rousseff je navela da poslanici donjeg doma nisu iznijeli nijedan dokaz da je ona počinila neko krivično djelo i proces opoziva nazvala državnim udarom.

“Glasanje je bilo nasilje u Brazilu protiv istine, demokratije i demokratske vladavine prava”, naglasila je Rousseff.

Optužbe potpredsjedniku

Ona je optužila potpredsjednika Michela Temera da protiv nje kuje zavjeru, prenio je Reuters.

Rousseff je pretrpjela je težak poraz u ključnom glasanju u donjem domu Parlamenta o započinjanju procedure njenog opoziva, pa je gotovo sigurno da će morati napustiti funkciju tek nekoliko mjeseci uoči Olimpijskih igara čiji je Brazil domaćin u augustu, ocjenjuju agencije.

Nakon što je opozicija lako premašila dvotrećinsku većinu glasova potrebnih za usvajanje prijedloga opoziva Rousseff, koji će se u maju naći na glasanju u Senatu, u Sao Paolu i Rio de Janeiru su u znak slavlja priređeni vatrometi.

Nakon trodnevne maratonske debate, kad je prijedlog opoziva dobio odlučujući 342. glas, poslanici su tog kolegu ponijeli na ramenima u oduševljenju.

Konačni rezultat glasanja je bio 367 glasova za opoziv, 137 protiv, dok je sedam poslanika bilo uzdržano, a dvojica se nisu pojavila na glasanju.

Podijeljeni građani

Ukoliko prijedlog opoziva Rousseff dobije prostu većinu, ona će u očekivanju suđenja biti suspendirana sa mjesta predsjednice, a zamijenit će je potpredsjednik Michel Temer.

Ukoliko dođe do suđenja, a Rousseff bude proglašena krivom, Temer će odslužiti do kraja njenog mandata, koji ističe 2018. godine.

Borba za opoziv Rousseff, koja se vodila tokom najgore recesije u Brazilu još od tridesetih godina prošlog vijeka, podijelila je tu zemlju od 200 miliona stanovnika dublje nego u ijednom periodu poslije kraja vojne diktature 1985. godine.

Ona je izazvala i oštru borbu između 68-godišnje predsjednice i 75-godišnjeg potpredsjednika Temera, što bi moglo destabilizirati eventualnu novu brazilsku vladu i gurnuti Brazil u višemjesečnu neizvjesnost.

Rousseff je optužena da je koristila novac državne banke da popuni rupe u državnom budžetu. Ona tvrdi da su i prethodni predsjednici radili slične stvari i ističe da ona nije optužena ni za kakav zločin.

Izvor: Al Jazeera i agencije