Poljski ministar: Rusija priprema agresiju

SAD je osudio, kako ocjenjuju, simuliran napad dva ruska aviona na brod američke mornarice nazvavši ga opasnim i provokativnim činom (Reuters)

Poljski ministar obrane rekao je da Rusija neprekidno predstavlja ozbiljnu prijetnju NATO-u i da se  Moskva sustavno priprema za agresiju na ovaj savez.

Poljska, bivša sovjetska satelitska država, boji se da Rusija nastoji proširiti utjecaj izvan svojih granica nakon što je Moskva anektirala ukrajinski Krimski poluotok 2014. i nastavlja podržavati naoružane separatiste u istočnoj Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca dva su ruska ratna zrakoplova izvela simulirani napad prolazeći pored američkog razarača s navođenim projektilima, koji je upravo bio napustio poljsku luku Gdyniju.

Američki dužnosnik kaže da je to jedan od najagresivnijih susreta dviju strana u nedavnoj povijesti.

‘Vrijeme je da se progovori otvoreno’

“Cjelokupno rusko ponašanje dosad upućuje na sustavnu pripremu za agresivnu akciju”, rekao je poljski ministar obrane Antoni Macierewicz za list Rzeczpospolita Daily u intervjuu objavljenom u utorak, kako prenosi Hina.

“I sada je vrijeme da se o tome progovori otvoreno”, dodao je.

Varšava će ugostiti summit čelnika država NATO-a u srpnju, na kojemu će izvršiti pritisak za povećanje vojne prisutnosti na istočnim granicama saveza.

NATO je 2014. obustavio suradnju s Rusijom zbog njezine uloge u konfliktu u Ukrajini.

Rusija je rekla da bi se razmještajem znatnih snaga NATO-a blizu njezinih granica  mogao prekršiti sporazum iz 1997. između Rusije i NATO-a.

Izvor: Agencije