Počelo suđenje vođi PEGIDA-e u Njemačkoj

Optužnica 43-godišnjeg predvodnika pokreta PEGIDA-e tereti da je još 2014. širio vjersku i rasnu mržnju (EPA)

U njemačkom gradu Dresdenu je u utorak započeo proces protiv predsjednika protivislamskog pokreta PEGIDA, Lutza Bachmanna, zbog širenja rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

“Bachmann je vrijeđao i napao ljudsko dostojanstvo izbjeglica koje su došle u Njemačku nazivajući ih pogrdnim imenima u svojim prilozima na Facebooku”, rekao je državni tužitelj Tobias Uhlemann na početku procesa.

“Bachmann je time svjesno pozivao na kršenje društvenog reda i mira”, piše u optužnici.

Optužnica 43-godišnjeg predvodnika pokreta PEGIDA-e, koji se protivi islamizaciji Zapada, tereti da je još 2014, dakle godinu dana prije dolaska velikog broja izbjeglica u Njemačku, širio rasnu i vjersku mržnju nazivajući izbjeglice, mahom muslimanske vjeroispovijesti, “stokom”, “propalicama” i “ološem”.

Suđenje prekinuto na zahtjev odbrane

Bachmannova advokatica traži obustavljanje procesa i oslobađajuću presudu. Ona tvrdi da se ne može dokazati da je Bachmann autor uvredljivih priloga na Facebooku.

Sadržaj tih priloga ionako, kako tvrdi advokatica, nije kažnjiv s obzirom da je zagarantovan ustavnim pravom na slobodu mišljenja i izražavanja.

Suđenje je prekinuto na zahtjev odbrane nakon što je optužba iznijela dokaz, videosnimku, koji bi trebao dokazati da je Bachmann autor uvredljivih napisa na Facebooku.

U slučaju osuđujuće presude, Bachmannu, koji je već kažnjavan, između ostalog, i zbog provala i nanošenja teških tjelesnih povreda, prijeti zatvorska kazna između tri mjeseca i pet godina.

Ispred sudnice su uoči početka suđenje protestirali sljedbenici PEGIDA-e tražeći obustavljanje procesa. Na jednom od transparenata pisalo je i “Merkel je ta koja mora pred sud”.

Pokret PEGIDA osnovan je 2014. u Dresdenu i svakog ponedjeljka održava proteste protiv muslimana, izbjeglica, političara i medija.

U saveznoj pokrajini Saksoniji rašireno je protivislamsko raspoloženje i netrpeljivost prema strancima, a njen glavni grad Dresden smatra se jednim od glavnih uporišta protivislamskog pokreta. Raspoloženje protiv stranaca općenito je raširenije na istoku Njemačke gdje živi u prosjeku svega 2-3 posto.

Izvor: Agencije