Kina ulaže 46 milijardi dolara u koridor

Pakistanska luka Gwadar sprema se da naredne godine primi milione tona robe, čija je krajnja destinacija Kina.

To je samo jedna od etapa u okviru kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, gdje Kina u pakistansku infrastrukturu planira uložiti 46 milijardi dolara. Ali, kako se projekat počeo razvijati, pakistansko lokalno stanovništvo se brine da će ih ekonomski razvoj zaobići.

Drevnim stazama puta svile, Pakistan planira postići novi ekonomski procvat.

Gwadar je jedna od najstarijih naseljenih obala svijeta, a procjenjuje se da se civilizacija ovdje razvijala 300 godina prije nove ere.

Kineska vlada planira uložiti gotovo 46 milijardi dolara u najveći razvojni projekat u Pakistanu.

Kinesko-pakistanski ekonomski koridor trebao bi spojiti luku Gwadar, na jugoistoku Pakistana, sa sjeverozapadom Kine autocestom i prugom.

“Stabilizacija situacije u Pakistanu stvorila je podobne uslove za razvoj Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, koji je postao glavna platforma za saradnju dviju država”, kazao je Zhao Lijian, kineski ambasador u Pakistanu.

Većina pakistanske nafte trenutno se do Kine prevozi tankerima, a putovanje može trajati i do tri mjeseca.

A novi koridor kroz Himalaje bi put sa sadašnjih 16.000, trebao skratiti na svega 5.000 kilometara.

Strah od izostavljanja

Pojedini pakistanski političari optužuju vladu svoje zemlje da zanemaruje manje provincije kroz koje bi trebao proći novi koridor. Među tim provincijama je i Balučistan, čiji se stanovnici plaše da će ostati na margini infrastrukturalnih projekata.

“Mi nismo protiv novog projekta. Ali taj koridor prolazi kroz našu zemlju i mi želimo dio prosperiteta kojeg on obećava. Želimo radna mjesta i pravedan dio kolača za osiromašeno stanovništvo ove regije”, navodi Mir Naveed, privatnik.

Sa druge strane, Vlada optužuje lokalnu opoziciju za sabotažu cjelokupnog projekta.

“Niko sa strane nam ne može biti prijetnja, tako da strane obavještajne agencije posredstvom lokalnih pojedinaca pokušavaju stvoriti stanje haosa”, rekao je Anwar Ul Haq, glasnogovornik vlade Baločistana.

Pakistanska vojska objavila je kako su u vlastitim redovima uhapsili špijuna čiji je zadatak bio da finansira i naoružava lokalne separatiste. Sa druge strane, nemiri u regiji Balučistan trajali su godinama prije najave novog koridora. Uz obećanje o investicijama vrijednim milijarde dolara, lokalno stanovništvo se nada da će regionom zavladati mir.

Izvor: Al Jazeera