Sirija: Deseci mrtvih u zračnim udarima na tržnice

Spasilačke ekipe i dalje pretražuju ruševine nakon napada (Anadolija)

U zračnim udarima na dvije tržnice na sjeverozapadu Sirije poginulo je više od 50 osoba, navode lokalni izvori Al Jazeere, a u isto vrijeme pregovarači iz redova sirijske opozicije kazali su kako napuštaju mirovne razgovore u Ženevi.

Današnji udari su među najsmrtonosnijim od početka prekida vatre u Siriji krajem februara, kazao je Rami Abdurrahman, šef Sirijske opservatorije za ljudska prava čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

Opozicioni Visoki pregovarački komitet (HNC) kazao je kako njegova delegacija napušta švicarsku Ženevu jer nije došlo do napretka u razgovorima. Riad Hijab, lider HNC-a, ranije je upozorio kako će delegacija otići iz Švicarske ukoliko ne prestanu napadi na gradove koji su u rukama pobunjenika.

Nije jasno da li su današnje napade izvršili sirijski ili ruski ratni avioni koji su razmješteni u Siriji kako bi podržavali sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Spasilačke službe navode kako je više od 40 osoba ubijeno u gradu Maarat al-Numan, u provinciji Idlib koja je uporište pobunjenika. Još 10 osoba je poginulo u zračnom udaru na tržnicu u obližnjem gradu Kafr Nubl. Izvori Al Jazeere navode kako je među poginulima i najmanje petoro djece.

„Više od 20 naših vozila prevozilo je mrtve i povrijeđene u bolnice u području. Zračni napad na centralnu tržnicu u Maarat al-Numanu desio se oko podneva. Drugi napad u isto vrijeme desio se na tržnicu u Kafr Nublu“, izjavio je Ahmad Sheikho, član jedinica civilne zaštite, spasilačke službe koja djeluje na teritorijama pod kontrolom pobunjenika.

Veliki broj osoba je povrijeđeno i mnogi su u teškom stanju, te se očekuje porast broja preminulih, navode iz Opservatorije.

Sirijska vojska nije bila dostupna za komentar, dok državna agencija SANA ne spominje zračne udare u Idlibu.

Izvor: Al Jazeera i agencije