Jemenci iz Guantanama idu u S. Arabiju

Većina zatvorenih u Guantamu su zatvoreni bez optužnice ili sudskog procesa (Reuters)

Sjedinjene Američke Države su prebacile devet Jemenaca u Saudijsku Arabiju iz američkog vojnog zatvora Guantanamo, uključujući zatvorenika koji je štrajkovao glađu od 2007. godine, saopćili su američki zvaničnici.

Ova grupa zatvorenika je najveća koja je prebačena iz pomorske baze na Kubi od kad je američki predsjednik Barack Obama najavio plan da zatvori kontroverzni pritvorski centar prije nego što mu istekne mandat.

“Sjedinjene Američke Države su zahvalne Kraljevini Saudijskoj Arabiji za humanitarnu gestu i za spremnost da podrže tekuće američke napore za zatvaranje pritvorskog centra Guantanamo Bay”, navedeno je u saopćenju Pentagona u nedjelju.

Saudijci su nakon dugotrajnih pregovora prihvatili da prime devet Jemenaca u okviru programa preseljenja, te da ih uključe u državni program rehabilitacije kojim ih žele reintegrirati u društvo.

Oni nisu mogli biti poslani u svoju matičnu državu jer se američki zvaničnici brinu da bi im nestabilnost u zemlji pružila priliku da nastave sa “militantnim aktivnostima” zbog kojih su završili u Guantanamu.

Štrajk glađu

Najistaknutiji od prebačenih zatvorenika je Tariq Ba Odah, 37-godišnji Jemenac kojeg je vojska prisilno svakodnevno hranila od kad je započeo sa štrajkom glađu 2007. godine.

Njegov pravni tim je saopćio da je on smršao na 34 kilograma, odnosno da je gotovo dvostruko lakši od dana kada je zatvoren.

Njegov advokat Omar Farah je kazao da je američka vlada “igrala ruski rulet” sa životom njegovog klijenta i da ovaj transfer “okončava jedan od najgorih poglavlja u odvratnoj historiji Guantanama”.

Nakon ovog prebacivanja, u Guantanamu je ostalo 80 zatvorenika, od kojih je većina zadržana tamo duže od decenije bez optužnice ili sudskog procesa, što je izazvalo osudu međunarodne zajednice.

Do ovog transfera je došlo u vrijeme kada se Obama priprema da posjeti Saudijsku Arabiju u srijedu i četvrtak u okviru sastanka Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja.

Izvor: Agencije