Video: Civili stradaju u Assadovoj ofanzivi

Izvor: YouTube/ Mohamad Rahal

Teške borbe vode se na sjeveru Sirije, nakon što su prethodno Vladine snage uz potporu ruskog ratnog zrakoplovstva krenule u sveopću ofenzivu na Halep.

Već drugi dan uzastopno snage Bashara al-Assada također bombardiraju pobunjenička područja sjeverno od Homsa, doznaje se od aktivista, promatrača i liječnika.

Ofenziva Vladinih snaga dovodi u pitanje primirje koje su u veljači između Assadovih snaga i pobunjenika dogovorili SAD i Rusija, a koje je bilo preduvjet za mirovne pregovore u Ženevi.

Sirijski aktivisti u Homsu snimili su trenutak raketiranja grada Rastana u petak, pri čemu je napadnuto stambeno naselje.

Najmanje 40 zračnih udara

Aktivisti javljaju da je rusko ratno zrakoplovstvo izvelo najmanje 40 zračnih udara na područje Halepa, te da su režimski helikopteri bacili dvadesetak barel-bombi. Na udaru su, kako se doznaje, sela Handarat i Al-Mallahah sjeverno od grada, kako bi se prekinuo opskrbni pravac za pobunjenike.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu javlja da je u više zračnih napada teško pogođen grad Rastan na sjeveru provincije Homs, a na udaru su i druga sela i gradići. Kao i u slučaju Halepa, snage sirijske vlade su koristile barel-bombe.

Prema riječima liječnika Mohameda al-Shamshija, u Rastanu je poginulo dvoje ljudi, jedan muškarac i jedno dijete.

Takvu je informaciju potvrdio i SOHR.

Izvor: Agencije