Kerry: ‘Simulirani napad’ ruskih aviona je opasan čin

John Kerry kaže da Sjedinjene Američke Države neće biti zastrašene na pučini (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry osudio je, kako Sjedinjene Američke Države ocjenjuju, “simuliran napad” dva ruska aviona na brod američke mornarice u vodama Baltičkog mora i nazvao ga opasnim i provokativnim činom.

“Osuđujemo takvo ponašanje. To je bezobzirno. To je opasno i, po pravilima angažiranja, moglo je doći do obaranja aviona”, rekao je Kerry za CNN Espanol.

On je poručio da ljudi moraju shvatiti koliko je to ozbiljno i dodao da SAD neće biti zastrašen na pučini, prenio je Reuters.

“Mi razgovaramo s Rusima koliko je to opasno i nadamo se da se tako nešto nikada neće ponoviti”, naveo je Kerry.

Rusija tvrdi da je poštovala pravila

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije je rekao da je posada ruskih bombardera Su-24, koji su proletjeli u blizini američkog ratnog broda u vodama Baltičkog mora, poštovala sva pravila o sigurnosti.

Incident se dogodio u utorak, a vojska SAD-a tvrdi da su ruski avioni simulirali napad, preletjevši blizu broda “USS Donald Cook”.

Neimenovani zvaničnik američkog Ministarstva odbrane je u četvrtak rekao da su se ruski avioni “agresivno” približili američkom ratnom brodu, izvevši niz preleta iznad američkog razarača u Baltičkom moru.

On je opisao nekoliko incidenata u ponedeljak i utorak, uključujući prelet ruskih Su-24 samo devet metara iznad američkog ratnog broda “USS Donald Cook” u “simuliranoj napadačkoj formaciji.”

“Ovo je agresivnije nego bilo šta što smo vidjeli već neko vrijeme”, kazao je taj funkcioner.

Razarač se nalazio u Baltičkom moru, u međunarodnim vodama, oko 70 nautičkih milja od ruskog grada Kalinjingrada.

Izvor: Agencije