Izvinjenje Kremlja zbog Putinove greške

Putin: Sponzori su očigledni, a oni se zbog toga ne rumene (AP)

Kremlj je danas uputio izvinjenje Sueddeutsche Zeitungu i američkoj investicionoj banci Goldman Sachs jer je greškom objavio kako je najveći njemački list u vlasništvu tog finansijskog giganta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je, dok je odgovarao na pitanja građana, rekao kako su se dokumenti iz Dosjea Panama „prvi put pojavili u Sueddeutsche Zeitungu, koji je dio medijske holding kompanije u vlasništvu američke investicione banke Goldman Sachs”.

„Sponzori su očigledni, a oni se zbog toga ne rumene“, dodao je Putin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas kako se ruska administracija izvinila.

„Postojala je nepotvrđena informacija, nisu je provjerili i dostavili su je predsjedniku“, rekao je Peskov, a prenosi TASS.

Reakcija njemačkog medija

Izvršni direktor njemačkog Sueddeutsche Zeitunga Stefan Hilscher kasnije je izjavio kako list „ne pripada Goldman Sachsu, ni direktno niti indirektno“.

On je dodao kako je list 100 posto u vlasništvu izdavačke kuće Sueddeutscher Verlag, a da su njeni vlasnici firma Sueddeutsche Medienholding (81,25 posto) i jedna izdavačka porodica iz Minhena (18,75 posto).

Sueddeutsche Zeitung je u saradnji sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara 3. aprila objavio dijelove 11,5 miliona dokumenata panamske advokatske kompanije Mossack Fonseca o offshore poslovima. 

Autori tog materijala tvrde kako se te aktivnosti mogu dovesti u vezu sa osobama bliskim Putinu, ali ruski predsjednik lično nije spomenut u dokumentima.

Izvor: Agencije