UN optužen za prikrivanje silovanja

U martu je objavljeno kako je prijavljeno 108 novih slučajeva seksualnog zlostavljanja u CAR-u (AP)

Ujedinjeni narodi prikrivaju više od 40 novih slučajeva seksualnog nasilja mirotvoraca u Centralnoafričkoj Republici, što je u direktnoj suprotnosti s obećanjem organizacije da će objaviti sve informacije, navode iz nevladine organizacije AIDS-Free World.

Iz ove organizacije kažu da su dobili informacije kako je mirotvorna misija UN-a u CAR-u (MINUSCA) dokumentirala 41 dodatni slučaj seksualnog zlostavljanja koje su vršili mirotvorci u ovoj državi.

Dodaju kako podaci koje su dobili pokazuje da je MINUSCA obavijestila sjedište UN-a 7. aprila kako je “integrirani tim” išao u grad Dekoa od 25. marta do 4. aprila, gdje je razgovarao sa 59 žena i djevojaka i ustanovio 41 novi slučaj koji ranije nije bio prijavljen.

“Ovo izbjegavanje objave podataka je veoma razočaravajuće. Jasno je kako kultura skrivanja informacija još uvijek postoji u sjedištu UN-a”, navodi se u saopćenju organizacije AIDS-Free World.

Iz UN-a su odmah negirali optužbe i kazali kako ne skrivaju informacije.

Kritike za Jane Holl Lute

“Ne mislim da zadržavamo informacije. Uvijek pokušavamo pravovremeno informirati novinare, javnost i zvaničnike. Smatram, pošto optužbe o seksualnom zlostavljaju uzimamo veoma ozbiljno, kako treba biti veoma oprezan kada se govori o brojevima, žrtvama i to je upravo ono što radimo”, kazao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric na konferenciji za novinare u New Yorku.

Iz AIDS-Free World posebne kritike su posvetili za Jane Holl Lute, specijalnu koordinatoricu za unapređenje UN-ovog odgovora na seksualno iskorištavanje i zlostavljanje.

Optužuju je kako ne ispunjava svoje zadatke.

Osoblje UN-a je u centru pažnje nakon većeg broja optužbi o silovanju djece i drugom seksualnom zlostavljanju koje su vršili mirotvorci ove organizacije, naročito u CAR-u.

U martu je objavljeno kako je prijavljeno 108 novih slučajeva u CAR-u.

Izvor: Al Jazeera