Izrael odobrio stotine novih domova na Zapadnoj obali

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu i velika su prepreka mirovnim naporima (Reuters)

Izrael je odobrio planove za gradnju više od 200 novih doseljeničkih domova na okupiranoj Zapadnoj obali, što je naglo povećanje broja doseljeničkih stambenih projekata u ovoj godini, saopćila je u četvrtak izraelska nevladina organizacija.

Izraelska Vlada dala je zeleno svjetlo za planove za još najmanje 229 domova i oni su trenutno u raznim fazama tehničkog procesa, saopćila je Hagit Ofran, glasnogovornica aktivističke grupe „Mir sada“.

Projekti gradnje naselja moraju proći kroz pet administrativnih faza prije nego što dobiju konačno odobrenje ministra odbrane Moshea Yaalona.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz izraelskog Ministarstva odbrane.

Organizacija „Mir sada“ saopćila je u ovoj sedmici kako se broj naselja na Zapadnoj obali koja Izrael planira da izgradi utrostručio u prvom kvartalu 2016. godine, u poređenju s istim periodom prošle godine.

Oštre kritike

Između januara i marta, projekti za 674 stambene jedinice prošli su najmanje jednu od faza u procesu odobrenja planiranja, što predstavlja rast sa 194 u prvom kvartalu prošle godine, saopćila je grupa.

Novim planovima ukupan broj je porastao na najmanje 903 stambene jedinice.

Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu i velika su prepreka mirovnim naporima otkako su izgrađena na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu.

„Ovakva politika pogibeljna je za rješenje po principu dvije države“, izjavila je Ofran za AFP.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, između ostalih, oštro su kritizirali izraelsku gradnju naselja. 

Izvor: Agencije