Izetbegović: Slike iz Sirije podsjećaju na tragediju BiH

Muslimani moraju tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma, smatra Izetbegović (Predsjedništvo BiH)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir izetbegović obratio se učesnicima Samita šefova država Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu i zahvalio se na podršci razvoju BiH, ali i istakao probleme sa kojim se suočava muslimanski svijet.

Izetbegović je kazao da je potpuna integracija BiH u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.

“Proces evropskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja. Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutrašnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti. U međuvremenu radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprjeđenju odnosa i saradnje s ovom Organizacijom i njenim državama članicama”, naglasio je on.

Izetbegović je naveo da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi.

Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama, kako je dodao, neophodni su za rješavanje ovih izazova.

“Moramo udružiti naše snage da bi pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta (zajednice vjernika). Mi dijelimo vašu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom istoku”.

Izraelsko-palestinski sukob

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je na samitu OIC-a naglasio da je izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku, a da je zastoj u rješavanju sukoba zabrinjavajući i da je hitno potreban novi podsticaj pregovorima.

On je poručio da BiH snažno podržava trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije, koja će, kako kaže, donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne i suverene države.

“To je jedini realan način za rješavanje sukoba”, kazao je Izetbegović.

Mir u svijetu, po njegovim riječima, također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom.

“Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne, i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele da pronađu mirno rješenje krize u Siriji.  Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod”, istakao je Izetbegović.

Dodao je da mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima. Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, kako je kazao, rata ne bi ni bilo.

Izetbegović je izrazio nadu da će Samit doprinijeti uspostavljanju mira i demokratije u Siriji.

Osuda napada

On se osvrnuo i na skorašnje napade, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant.

“Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta”.

On je poručio da BiH najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Briselu, Istanbulu i Lahoreu, te je u ime države izrazio najdublje saučešće i izrazio solidarnost s porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana .

Kazao je da je BiH, također, pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina.

“Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama. Za pola milenija, bosanski muslimani su praktikovali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu”, kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni potkopavaju njegov sistem vrijednosti i u suprotnosti su s univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota, što se u BiH njegovalo stoljećima, i na šta je narod te zemlje s pravom ponosan. 

Izetbegović je rekao da je islam svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje, te da je dužnost muslimana da brani islam od tame, zla, nasilja i mržnje.

“Moramo braniti svijetlo i lijepo lice islama. Ali isto tako treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminirati nepravdu, nejednakosti, smanjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, i dati im nadu i priliku”, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nepravda protiv muslimana

Naveo je da politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma.

“Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj razini”, dodao je Izetbegović.

Ključ za rješenje, po njegovim riječima, leži u autentičnom tumačenju islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama.

Združeni u jedinstvu i solidarnosti, muslimani moraju tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma, ocijenio je on.

“BiH je posvećena širenju i produbljivanju naše međunarodne saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma”, naveo je Izetbegović.

Organizacija islamske saradnje okuplja muslimanski svijet i predstavlja njegov kolektivni glas. Izetbegović je kazao da važan dio islamskog ummeta – muslimanske zajednice Evrope – ipak nisu adekvatno zastupljene u Organizaciji.

“Evropa je dom za više od 20 miliona muslimana. Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni evropski narodi koji naseljavaju evropski kontinent stoljećima. Pored njih, milioni muslimana su došli u Evropu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovini prošlog stoljeća ili u aktuelnom dramatičnom talasu migracija. Njihova integracija u evropska društva ostaje izazov, na koji bi ova Organizacija trebala obratiti posebnu pažnju”, dodao je Izetbegović.

Utjecaj islama

On je naglasio da islam nije stranac u Evropi, niti je stran duhu Evrope, te da vjerojatno ne bi bilo onoga što danas poznajemo kao duh Evrope bez doprinosa islama u formiranju evropskog identiteta i kulture.

Evropski muslimani su dio evropske kulture, koji nastoje da sačuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava, dok su u stalnoj potrazi za formulom za integraciju i inkluziju, za funkcionalnu kombinaciju islamskih i evropskih vrijednosti, podcrtao je Izetbegović.

Naveo je da evropski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijelu islamsku zajednicu vjernika, te da su oni  najbolji most za dijalog, razumijevanje i saradnju između muslimanskog svijeta i Evrope, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama.

Izetbegović je naglasio da smatra da je od najveće važnosti i hitnosti da se pronađe mehanizam kojim bi evropski muslimani dobili veću pažnju i značajniju zastupljenost u OIC-u.

On je pozvao učesnike samita šefova država OIC-a da razmotre osnivanje evropske grupe unutar OIC-a, po uzoru na postojeće afričke, azijske i arapske grupe.

Izvor: Agencije