EU: Razmjena podataka o avioputnicima

PNR podaci su podaci koje putnici daju prilikom rezervacije putovanja i check-ina, kao što su datum putovanja, korištene zračne linije i sl. (AP)

Europski parlament usvojio je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu direktivu o evidenciji i razmjeni podataka o putnicima u zračnom prometu (PNR sustav), što bi trebalo pomoći u borbi protiv terorizma.

Direktiva, o kojoj se pregovaralo od 2011. obvezuje zračne prijevoznike da vlastima država članica dostave podatke o putnicima koji ulaze i napuštaju Europsku uniju.

Ona također omogućava, ali na dobrovoljnoj osnovi, da države članice prikupljaju podatke na odabranim unutareuropskim letovima.

Svaka država članica morat će uspostaviti Ured za PNR, koji će primati podatke od zračnih prijevoznika.

Države članice neće imati izravan pristup IT sustavima zračnih prijevoznika, prenosi Hina.

PNR podaci su podaci koje putnici daju prilikom rezervacije putovanja i check-ina, kao što su datum putovanja, korištene zračne linije, informacije o karti, podaci za kontakt s putnikom, informacije o prtljazi, plaćanju itd.

Dvije godine za ugradnju direktive u zakonodavstva

Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avrampoulos pozdravili su glasovanje u Parlamentu.

“Komisija toplo pozdravlja današnje pozitivno glasovanje Europskog parlamenta o direktivi PNR. To je snažan izraz europske odlučnosti u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala kroz pojačanu suradnju i učinkovitu razmjenu obavještajnih podataka. Grozni teroristički napadi 13. studenoga prošle godine u Parizu i 22. ožujka u Bruxellesu  još su jednom pokazali da Europa mora pojačati zajednički odgovor na terorizam i poduzeti konkretne mjere u borbi protiv njega. Direktiva PNR bit će važan doprinos našem zajedničkom odgovoru”, stoji u zajedničkoj izjavi Timmermansa i Avramopoulosa.

Povjerenici navode da u pojedinim slučajevima podaci iz PNR mogu biti jedino sredstvo za identificiranje ranije nepoznatih pojedinaca koji mogu biti umiješani u kriminalne aktivnosti i koji predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti.

Direktivu još treba potvrditi Vijeće EU-a, nakon čega slijedi objava u službenom listu EU-a. Države članice imaju dvije godine za ugradnju direktive u svoja nacionalna zakonodavstva.

Izvor: Agencije