Dogovor njemačke vlade o izbjeglicama

Merkel kazala da je osnovni element integracije izbjeglica učenje njemačkog i stjecanje kvalifikacije (AP)

Koalicijska vlada Angele Merkel postigla je dogovor oko zakona za integraciju izbjeglica koji između ostalog predviđa i projekte za pojačanu integraciju u tržište rada, ali istovremeno i kaznene mjere protiv izbjeglica koje budu odbijali mjere integracije poput učenja njemačkog jezika, saopćeno je u četvrtak nakon sastanka čelnika stranaka vladajuće koalicije.

“Glavna poruka ovog zakona je da ćemo pokušati u tržište rada integrirati što je više ljudi moguće”, rekla je kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu nakon postignutog dogovora.

Ona je naglasila da je osnovni element integracije više od milion izbjeglica koje su posljednjih mjeseci došle u Njemačku, učenje njemačkog jezika i stjecanje odgovarajuće kvalifikacije.

Stručno obrazovanje i zaposlenje

“Jedno treba biti jasno: neće svi koji su došli moći trajno i ostati. Ali mi moramo ljudima dati neki sadržaj kako bi i oni koji se budu vratili mogli u svojim zemljama primijeniti ono što su ovdje naučili”, rekla je Angela Merkel.

Onim izbjeglicama koje ne posjeduju kvalifikacije bit će omogućeno stručno obrazovanje, nakon koje će imati pravo potražiti zaposlenje i time omogućiti produženje boravišne dozvole, kao što je to slučaj i s ostalim strancima u Njemačkoj.

Zakon o integraciji koji je, kako je primijetio socijaldemokratski političar Thomas Oppermann, prvi zakon o integraciji 50 godina nakon početka useljavanja u Njemačku, sastavljen je po načelu pružanja prilike izbjeglicama, ali uz istovremeno očekivanje od izbjeglica da ulože napore u procesu integracije.

“Trajna boravišna dozvola bit će dodijeljena samo onima koji budu aktivno ulagali napore u vlastitu integraciju”, stoji u koalicijskom dogovoru.

Istovremeno paket mjera predviđa i uklanjanje nekih prepreka zapošljavanju, poput davanja prednosti njemačkim ili državljanima Evropske unije prilikom popunjavanja radnog mjesta.

Vlasti će određivati mjesto stanovanja

Njemačka vlada planira finansirati projekte kojima bi se otvorilo “najmanje” 100.000 radnih mjesta za izbjeglice koje ne budu uspjele na tržištu rada.

Izbjeglicama i osobama kojima se pruži pravo na azil, a koje primaju socijalnu pomoć, vlasti će ubuduće odrediti mjesto stanovanja. Vlada ovom mjerom želi spriječiti stvaranje tzv. “geta“ u kojima žive pripadnici jedne nacije i sličnog socijalnog statusa.

Vlada je postigla dogovor i oko zakona koji bi omogućio uspješniju borbu protiv terorizma a koji, između ostalog, predviđa i više sredstava za policiju te bolju prekograničnu policijsku saradnju.

Konačni oblik zakona trebao bi biti donesen krajem maja na redovnoj zatvorenoj sjednici vlade.

Izvor: Agencije