Borbe pasa i žeđ za nasiljem

Nelegalne borbe pasa postaju sve popularnije u Južnoj Africi. Uz često kobne posljedice za same pse, vođe lokalnih zajednica zabrinute su da ta pojava može imati snažne negativne utjecaje na cijelo društvo.

Vlasnici ove pse odmalena treniraju da napadaju. U Južnoj Africi borbe pasa su nelegalne, ali su vrlo popularne. Govore kako njihovi ljubimci „vole i žele borbu“, te kako bi trebalo usvojiti zakon „koji bi nekim vlasnicima odobrio da puštaju pse u borbu“.

Neki članovi lokalnih zajednica protive se tome. Direktor jedne škole misli kako kroz borbe pasa i djeca postaju agresivnija. Kabelo Maboane zabrinuo se jer njegov sin želi imati psa.

„Djeca i mladi traže sebi uzore. Neko ko ima psa i pušta ga u borbu nameće se kao uzor. Oni će ga slijediti, premda je on pogrešan uzor“, kaže on.

Snimke borbi dijele se preko aplikacija za mobitele. Na nekim turnirima opklade dosežu iznose i od nekoliko hiljada dolara. Neki psi bivaju teško povrijeđeni ili čak ubijeni.

Wendy Wilson iz društva za zaštitu životinja kaže kako se u posljednje dvije godine broj borbi pasa upeterostručio. Problem nije samo u nasilju nad životinjama, nego i u posljedicama koje to ostavlja na društvo, u kojem je stopa nasilja ionako visoka.

„Vlada nevjerovatna žeđ za nasiljem. Velika je vjerovatnoća da će se bilo ko upleten u tu vrstu nasilja okrenuti i drugim vrstama nasilja“, ističe Wilson.

Brza zarada

Tania Page javlja iz Johannesburga: „Iz ožiljaka koje neki psi imaju očito je kako su učestvovali u borbama. Ne možemo vam otkriti lokaciju na kojoj se nalazimo jer su psi koji ovdje žive toliko dragocjeni da su ih u nekoliko navrata već pokušavali ukrasti.“

Za to vrijeme, svako je izveo svoga psa, da ga pokaže pred našim kamerama. Neki od vlasnika imaju po tri ili četiri psa. Nijedan od ovih mladih ljudi nema posao, tako da su im psi izvor brze zarade.

Borbe pasa su u porastu, a to ostavlja negativne posljedice na lokalne zajednice. Ipak, to nije među prioritetima policije. 

Izvor: Al Jazeera