Baka iz Idomenija: Izbjeglice su moja porodica

Grkinja Panagiota Vasileiadou pomaže izbjeglicama iz Sirije i Iraka u Idomeniju. Ova 82-godišnjakinja izbjeglicama nudi prenoćište, hranu i tuširanje unatoč skromnim primanjima.

Izbjeglice svakodnevno dolaze u kuću čiju vlasnicu nazivaju majkom. Panagiota je u Idomeniju poznata i kao “baka izbjeglica”.

Bera je sa troje djece pobjegao od rata u Iraku. Iz Turske je morem stigao do Grčke. Put do grčko-makedonske granice bio je težak.

“Kad smo došli poželjela nam je iskrenu dobrodošlicu. Izljubila je djecu i, kad je čula da im je majka umrla, rekla je da mogu doći kad god žele da se istuširaju”, kaže on.

Bivša izbjeglica

Panagiota i sama zna šta znači biti bez doma.  U Drugom svjetskom ratu joj je srušena kuća.

“Imala sam sedam godina kada nam je kuća zapaljena. Izgubili smo sve. Nismo imali posuđa, hrane, niti odjeće. Imali smo samo spavaćice koje smo stalno nosili. Bilo nas je petero djece… Nismo imali ništa…”, kaže Panagiota.

U početku je izbjeglicama koje su prolazile dijelila hranu i odjeću. Nakon toga je ugostila petero izbjeglica iz Iraka i Sirije, koje sada žive kod nje. Zajedno objeduju.

Pomoć djece

Prije nego što ih je ugostila, proveli su mjesec dana pod otvorenim nebom. Neki drugi dolaze samo nakratko, na jedan obrok ili da se istuširaju.

Njena penzija iznosi 450 eura, ali kaže da joj sada i djeca pomažu.

“Moj život se promijenio otkako su oni tu. Nisam sama. Imam društvo. Pokušavamo razgovarati… Smijemo se, iako ne razumijemo jedni druge. “

Panagiota kaže da izbjeglice smatra dijelom porodice i da će im nastaviti pomagati, ali da je njena kuća privremeni smještaj. Poziva da se pronađe dugoročno rješenje za hiljade drugih izbjeglica u Grčkoj. 

Izvor: Al Jazeera