Virus Zika opasniji nego što se mislilo

Američki ljekari kažu da je širenje i utjecaj virusa Zika opasniji nego što se u početku mislilo. Naučnici ga dovode u vezu sa nekoliko težih oboljenja.

Trodimenzionalni model virusa Zika je prizor koji rijetki mogu prepoznati. Ovaj virus sve više brine naučnike i vlade širom svijeta.

„Kako saznajemo više o ovom virusu, čini se da je puno opasniji nego što smo prvobitno mislili“, navodi Anne Schuchat iz Centara za kontrolu bolesti SAD.

Sve je više dokaza da je virus Zika povezan sa mikrocefalijom, jer infekcija uzrokuje malformacije mozga fetusa. Bebe rođene s njim imaju male ili neuobičajeno oblikovane glave. Međutim, naučnici još nisu uspjeli dokazati direktnu vezu.

„Saznali smo da je virus povezan sa brojnim komplikacijama u trudnoći. Osim mikrocefalije, virus uzrokuje preuranjeni porod, probleme sa vidom i druga oboljenja“, ističe Schuchat.

Naučnici virus povezuju i sa pobačajem i komplikacijama tokom trudnoće. Brazilski stručnjaci vjeruju kako virus Zika također može uticati i na imunološki sistem. Tvrde kako može biti uzrok upale kičmene moždine i moždanog tkiva, kako i neuroloških stanja koja dovode do paralize.

Katastrofalno stanje

Ovaj virus šire zaraženi komarci, a moguće ga je prenijeti i seksualnim putem.

„Zaista ga moramo bolje upoznati, jer je riječ o krajnje neobičnom virusu. Ne možemo se pretvarati da znamo sve što bismo trebali znati“, ističe Anthony Fauci iz Zavoda zdravstvene zaštite SAD-a.

Trenutna epidemija je prvi put uočena prošle godine u Brazilu. Od tada se zaraza proširila iz Južne Amerike do Kariba i SAD-a.

„Stanje je katastrofalno jer je veliki broj stanovnika Centralne i Južne Amerike pogođen. Nema prevencije za žene, ne postoji vakcina i odgovarajući tretman“, kaže infektolog Bob Arnot.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će virus Zika zaraziti čak četiri miliona ljudi ove godine. Stručnjaci upozoravaju kako će, kako se ljeto približava, komarci koji prenose virus prouzrokovati nove epidemije u Evropi i SAD-u.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO