Rijad: Vjerska policija ne može hapsiti

Saudijska Arabija i još tri zaljevske države nametnule su blokadu Kataru (EPA)

Saudijska Arabija je ukinula ovlasti vjerskoj policiji da hapsi prestupnike, te ih pozvala da djeluju “blago i ljubazno” u provođenju islamskih pravila.

Prema promjenama koje je u odobrilo saudijsko Vijeće ministara, vjerskim policajcima više nije dozvoljeno da hapse ljude, već prestupnike moraju prijaviti policiji i pripadnicima odjela za narkotike, prenijela je saudijska informativna agencija.

Policajci jedinica Haia, također poznate kao i Mutawaa, prema novim pravilima moraju “obavljati dužnost poticanja vrlina i zabranjivanja poroka ljubaznim i blagim savjetovanjem”.

“Niti čelnici, niti članovi Haije ne smiju zaustavljati, hapsiti ili trčati za ljudima, tražiti im identifikacijske dokumente ili ih pratiti. To se smatra jurisdikcijom policije ili odjela za narkotike”, navodi se u novom pravilniku.

Predmet kontroverzi

Vjerska policija Saudijske Arabije provodi pravila islamskog prava kako se tumači u toj zemlji, uključujući razdvajanje polova te nadzire provođenje pravila da žene moraju biti pokrivene od glave do pete kada su u javnosti.

Zvanično poznati kao Komisija za promoviranje vrlina i prevencije poroka, članovi vjerske policije također patroliraju prodavnicama kako bi se osiguralo da su radnje zatvorene u vrijeme molitve.

Prije uvođenja novih pravila, vjerskim policajcima je bilo dozvoljeno da hapse ljude pod utjecajem alkohola ili droga, te one koji su počinili određene prekršaje.

Njihove metode su često predmet kontroverzi. U februaru su pripadnici vjerske policije uhapšeni zbog navodnog napada na mladu ženu ispred trgovačkog centra u Rijadu, kako su objavili tada lokalni mediji.

Godine 2013. vjerski policajci su uhapšeni nakon što se njihov patrolni automobil tokom potjere zabio u drugo vozilo. U tom incidentu su poginula dvojica muškaraca.

Izvor: Agencije