Halep: Djeca zanijemila zbog stalnih napada

Uprkos primirju, humanitarna situacija u sirijskom gradu Halepu je veoma teška. Za to vrijeme, sirijska Vlada priprema velike operacije u pokušaju zauzimanja tog grada na sjeveru Sirije.

Slobodna sirijska vojska kaže kako se u okolici Halepa kurdske snage u proteklih nekoliko sedmica bore rame uz rame sa Vladinim snagama. Sjedinjene Američke Države podržavaju Jedinice narodne odbrane u borbi protiv oružanih grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Front Al-Nusra.

Za kontrolu nad Halepom bore se brojne antivladine oružane grupe. Procjenjuje se da je u gradu ostalo blizu 65.000 porodica. Fari al-Faris i njegova porodica borave u prostoriji koja je nekad bila stolarska radionica. Žive tu već tri godine.

U gradu nema vode niti struje, a od veš-mašine su napravili peć na drva da se griju noću.

„Kada bombardiranje počne, krijemo se u radionici. Prostorija je napravljena u pećini. Strašno je. Gotovo i ne izlazimo van“, govori ovaj Sirijac.

Nema primirja za Al-Nusru

Djelomično primirje je trebalo omogućiti dopremanje humanitarne pomoći, ali zbog borbi oružanih grupa to je gotovo nemoguće.

„Put Kastiljo je žila kucavica grada Halepa. Ukoliko se prekine, neće se moći ni u grad, ni iz njega. To je jedini način“, kažu Sirijci.

Borci Fronta Al-Nusra kontroliraju neke dijelove na jugu grada. Za nas nema primirja, kažu.

Borbe u gradu se nastavljaju. Faris kaže kako njegova dva sina više ne pričaju, žive u stalnom strahu i, poput hiljada drugih porodica širom okruženog grada, oni se nemaju gdje skloniti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO