Erdogan podigao tužbu protiv komičara

Njemački mediji u izvijestili da je Boehmermann pod policijskom zaštitom i da je otkazao svoju narednu emisiju (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan podigao je tužbu protiv njemačkog satiričara Jana Boehmermanna koji ga je u svojoj poemi ismijao. Incident je izazvao diplomatski skandal.

Erdogan je podigao tužbu u trenutku kada se implementira dogovor Turske i Evropske unije o izbjeglicama.

Boehmermann je u svojoj emisiji, koja se prikazuje na ZDF-u, recitirao pjesmu uvredljivog sadržaja o Erdoganu, u kojoj je naveo da on potiskuje manjine u Turskoj, Kurde i kršćane.

Njemačka predsjednica Angela Merkel je u četvrtak kazala da se zalaže za slobodu govora.

“Turska nosi velik teret zbog rata u Siriji, ali sve to se mora odvojiti od njemačkih fundamentalnih vrijednosti… slobode govora i mišljenja“, kazala je ona.

Pokrenute i druge istrage protiv satiričara

Ako bi Boehmermann bio osuđen, po njemačkom zakonu bi mogao izdržavati kaznu do jedne godine zatvora.

Njemački mediji su izvijestili da je Boehmermann pod policijskom zaštitom i da je otkazao svoju narednu emisiju.

Tužitelji su pokrenuli i druge istrage protiv njega, nakon što su došli do informacija da je on uvrijedio i druge zemlje.

Ako bi bio optužen i za te slučajeve, on bi mogao izdržavati kaznu i do tri godine zatvora.

Jan Boehmermann je u svojoj satiričnoj emisiji “Neo Magazin Royale” turskog predsjednika Erdogana doveo, između ostalog, i u direktnu vezu sa sodomijom.

Prije toga je turska vlada oštro reagirala i na jedan satirični prilog javnog servisa NDR u kojem se kritizira Erdoganov pritisak na novinare.

Medijski stručnjaci smatraju kako je Boehmermann svjesno provocirao pjesmom neuobičajeno oštrog sadržaja kako bi pobudio medijsku pozornost.

Za razliku od ranije objavljenog satiričnog priloga na  NDR-u, u kojemu se kritizira Erdoganova autoritarna politika, Boehmermannov prilog je, u razgovoru s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel nazivajući ga “svjesno uvredljivim”.

Javni servis ZDF u međuvremenu je sporni prilog izbrisao sa svog servera.

Izvor: Al Jazeera i agencije