CSU: Njemačkoj je potreban zakon o islamu

Andreas Scheuer je istakao da njemački mora postati jezik džamija u toj zemlji (EPA)

Imami u Njemačku dolaze u većini slučajeva iz Turske ili Saudijske Arabije, a Ured za odbranu Ustava Njemačke je prije nekoliko dana objavio da te države nerijetko finansiraju islamske centre u toj zemlji.

Generalni sekretar Kršćansko-socijalne unije Andreas Scheuer to želi promijeniti i smatra da Njemačka mora sama obrazovati svoje imame.

“Moramo se više pozabaviti političkim islamom, jer je on osnova da se ljudi koji ovdje dolaze integriraju. Zbog toga je potreban zakon o islamu. Finansiranje džamija ili islamskih vrtića iz Turske ili Saudijske Arabije mora biti završeno. Svi imami se moraju obrazovati u Njemačkoj i djeliti naše vrijednosti”, kazao je Scheuer za list Welt.

‘Uvoz’ iz drugih zemalja

Istakao je da “ne može biti da se druge vrijednosti uvoze iz drugih zemalja”.

“Njemački mora postati jezik džamija ovdje. Evropa mora praviti svoj islam. Tu smo još na početku, ali to se mora uraditi. Ne možemo pokrenuti pitanje zakona o integraciji, s jedne strane, a s druge strane zatvoriti oči pred onim što se govori u džamijama u Njemačkoj i ko to govori”, kazao je Scheuer.

Što se tiče izbjegličke krize, Scheuer je rekao da Njemačka nije doprinijela zatvaranju vrata za izbjeglice koje hrle ka Evropi, ali da je najviše profitirala od toga, jer su to uradile druge zemlje Evrope.

Izvor: Agencije