Odgođena odluka o vizama EU za SAD i Kanadu

EK će morati uzeti u obzir političke, ekonomske i administrativne posljedice obustave ukidanja viza (EPA)
EK će morati uzeti u obzir političke, ekonomske i administrativne posljedice obustave ukidanja viza (EPA)

Evropska komisija u utorak je odgodila donošenje bilo kakve odluke o viznom režimu sa Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadom i Brunejima te zatražila od Vijeća Evropske unije i Evropskog parlamenta da pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim koracima i o tome obavijeste Komisiju najkasnije do 12. jula.

Prema uredbi EU-a iza 2001. godine Evropska komisija je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Evropske unije.

Evropska komisija je dužna to učiniti unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treća zemlja zahtijeva vize za evropske građane, prenosi Hina.
Eventualna takva odluka stupila bi na snagu ako u roku od četiri mjeseca Vijeće i Parlament ne ulože prigovor. Vijeće može blokirati takvu odluku glasovanjem kvalificiranom većinom.

Komisija je u aprilu 2014. primila obavijesti o izostanku reciprociteta u slučajevima Australije, Bruneja, Kanade, Japana i SAD-a. Te su obavijesti objavljene u Službenom listu Evropske unije 12. aprila 2014.

Izostanak reciprociteta u slučajevima Australije i Japana u međuvremenu je riješen, što znači da obje države sada svim državljanima EU-a omogućuju putovanja bez vize.
Kanada trenutačno primjenjuje vizni režim za državljane Bugarske i Rumunije, a SAD za državljane Bugarske, Kipra, Hrvatske, Poljske i Rumunije.
Brunei i dalje primjenjuje vizni režim za državljane Hrvatske.

Ukidanje viza

Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Evropski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno ukidanje viza za građane dotičnih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci.

Komisija je u utorak održala političku raspravu o tom pitanju, ali nije predložila privremeno uvođenje viza za američke i kanadske državljane, nego je pozvala Evropski parlament i Vijeće da hitno pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim daljim koracima na temelju procjene Komisije te da obavijeste Komisiju o svojim stajalištima najkasnije do 12. jula 2016.

Komisija u saopćenju ističe da i sama Uredba od Komisije traži da “uzme  u obzir političke, ekonomske i administrativne posljedice obustave ukidanja viza za vanjske odnose EU-a i država članica”.

EK dodaje da je, osim toga, u vrijeme donošenja revidiranog mehanizma, 21 država članica potvrdila u izjavi da su “prije bilo kakvog prijedloga ili odluke, relevantne institucije Unije obvezne opširno preispitati i uzeti u obzir moguće nepovoljne političke posljedice koje bi se slijedom takvih prijedloga ili odluka mogle pojaviti”.

Komisija također procjenjuje da  ne postoji velika vjerojatnost da bi države članice mogle obraditi povećani broj zahtjeva za vize u skladu sa Zakonikom o vizama u roku od 90 dana nakon stupanja na snagu takve odluke o zahtjevima za vizu.

“Štoviše, ti zahtjevi za vizu mogli bi dovesti do smanjenja broja putnika iz Kanade i SAD-a (te iz Bruneja). Obustava bi vjerojatno mogla imati znatne ekonomske posljedice, posebno za avijacijsku industriju te imati znatan učinak na vanjske odnose EU-a s dvama strateškim partnerima”, navodi Komisija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO