Ukrajinski premijer Jacenjuk podnosi ostavku

Jacenjuk naveo da je poslanički klub bloka predsjednika Petra Porošenka nominirao Vladimira Grojsmana za mjesto premijera (EPA)

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ponudio je danas ostavku koju će zvanično podnijeti parlamentu u utorak.

“Donio sam odluku da podnesem ostavku na mjesto premijera Ukrajine. U utorak 12. aprila podnijet ću ostavku parlamentu”, rekao je Jacenjuk u jednoj televizijskoj emisiji, prenosi Reuters.

Političari u Ukrajini zaslijepljeni

“Moja odluka zasnovana je na nekoliko razloga: vještački izazvana politička kriza u vladi, želja da se smijeni jedna osoba zaslijepila je političare i paralisala njihovu volju da donesu prave promjene zemlji”, rekao je Jacenjuk.

On je rekao da je njegova partija posvećena koaliciji i sugerirao podršku Vladimiru Grojsmanu, predsjedniku parlamenta i bliskom saradniku predsednika Petra Porošenka za mjesto premijera.

“Ne možemo da dozvolimo destabilizaciju izvršne vlasti tokom rata, a to bi bilo neizbježno ako nakon ove ostavke ne bi odmah bila izabrana nova vlada Ukrajine”, rekao je on.

Naveo je da je poslanički klub bloka predsjednika Petra Porošenka nominirao Vladimira Grojsmana za mjesto premijera i da se on tome ne protivi.

Izvor: Agencije