Napadači na Brisel prvobitno ciljali Pariz

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između grupe koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu (Reuters)

Organizatori napada u Briselu, u kojima je 22. marta poginulo 35 ljudi, prvobitno su planirali da izvrše novi napad na Pariz, ali su se kasnije ipak odlučili za belgijsku prestonicu nakon hapšenja nekih od glavnih osumnjičenih, saopćilo je danas belgijsko državno tužiteljstvo.

“Mnogobrojni elementi istrage su pokazali da je teroristička grupa prvobitno imala namjeru da ponovo izvrši napad u Francuskoj”, navodi se u saopćenju belgijskog tužitelja, a prenio je Reuters.

On je istakao da su napadači donijeli odluku da izvrše napad u Briselu zato što su bili iznenađeni brzinom napretka istrage.

Tetka čovjeka koji se sumnjiči da je drugi napadač iz Brisela, a koji je jučer uhapšen, Osman K., kazala je Weltu da je on odjednom nestao iz Malmea gdje su zajedno živjeli.

“Niko nije znao gdje se nalazi. Nazvao nakon nekog perioda i rekao sada sam kod njih i nikada više se neću vratiti“, kazala je Akhlass Daabas.

Napadi u Briselu i Parizu

Istražni organi su otkrili blisku povezanost između grupe koja stoji iza napada u Briselu i grupe koja je izvršila napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi.

Tužilaštvo je navelo i da je Mohamed Abrini, koji je već ranije bio optužen za učešće u napadima u Parizu u novembru prošle godine, sada optužen za “teroristička ubistva” počinjena tokom prošlomjesečnog napada u Briselu.

“Sudija zadužen za slučajeve terorizma je donio odluku da Abrini ostane u pritvoru u sklopu istrage napada na stanicu metroa u Briselu i na briselskom aerodromu Zaventem”, stoji u saopćenju.

Abrini, poznat i kao “muškarac sa šeširom” koji je snimljen pored dvojice bombaša neposredno prije napada na briselski aerodrom, optužen je za učešće u aktivnostima terorističke grupe, ubistva i pokušaj ubistava.

Belgijsko državno tužilaštvo u subotu je podiglo optužnicu protiv četiri osobe za koje se smatra da su članovi terorističke organizacije, a među njima je i Abrini.

Izvor: Agencije