Obama: Teroristi mogu doći do nuklearnog materijala

Vidljiv je značajan napredak u provedbi nuklearnog sporazuma s Teheranom, uvjerava Obama (AP)

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je, na summitu posvećenom nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, kako “postoji realna opasnost da teroristi dođu do nuklearnog materijala“.

Podsjetio je kako je “prioritet sva četiri nuklearna summita bio svođenje količina visokoobogaćenog uranija na minimum čime se umanjuje i mogućnost da se teroristi ili kriminalci domognu tog materijala”.

“Teroristi će ipak teže doći u posjed nuklearnog oružja nakon što na snagu stupi sporazum o zaštiti nuklearnog programa koji su ratificirale 102 države. Danas nijedna država ne može sama rješavati pitanje nuklearne prijetnje”, rekao je Obama.

Minimiziranje visokoobogaćenog uranija podrazumijeva konverziju reaktora ili njihovo gašenje, uklanjanje nuklearnog materijala, zamjenu tehnologije ili miješanje s drugim materijalima.

“Od 2014. godine Sjedinjene Države su uklonile ili potvrdile uklanjenje oko 450 kilograma visokoobogaćenog uranija iz 11 zemalja – Poljske, Kazahstana, Kanade, Švicarske, Jamajke, Uzbekistana, Austrije, Njemačke, Japana, Argentine i Indonezije. U ovom trenutku u svijetu imamo 30 zemalja koje su uklonile visokoobogaćeni uranij sa svog područja. To u praksi znači da imaju manje od jednog kilograma obogaćenog uranija na svom teritoriju”, rekao je Obama.

Smanjene i američke zalihe

U vrijeme odvijanja summita američka vlada je objavila podatke da Sjedinjene Države imaju uskladišteno 586 metričkih tona obogaćenog uranija, što je smanjenje u odnosu na 741 metričku tonu iz 1996. godine.

Stručnjaci za nuklearnu sugurnost kažu da jeste došlo do napretka od prvog summita 2010. godine, ali da ciljevi nisu ostvareni zato što još postoji velika količina nuklearnog materijala u svijetu, osobito obogaćenog uranija.

“Nekoliko je razloga za takvu situaciju: ne postoji međunarodni okvir za nadzor nuklearnog materijala, neke zemlje nisu voljne objelodaniti podatke o svojim zalihama koje su namijenjene za komercijalnu uporabu. Istodobno, oružane snage nekih zemalja nisu se mogle složiti oko toga šta da učine sa svojim nuklearnim materijalom”, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

“Ako želite uzrokovati nuklearni incident trebate tražiti koja zemlja ima ranjive reaktore”, ukazuje Andrew Lewis, stručnjak za nuklearnu tehnologiju iz Washingtona.

Iran i Sjeverna Koreja u fokusu

Osim sigurnosti oko nuklearnog materijala, Iran i Sjeverna Koreja dominiraju ovim skupom.

Predstavnici država iz skupine P5+1 (stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a + Njemačka), koje su pregovarale iranski nuklearni sporazum okupile su se na marginama nuklearnog summita kako bi sagledali kako se odvija implementacija tog sporazuma.

“Nakon skoro dvije godine intenzivnih pregovaranja i snažnih sankcija, postignuto je što se nije moglo učiniti u desetljećima animoziteta. Postignut je dugotrajni sporazum kojim se onemogućava Iranu da proizvede nuklearno naoružanje uz najsveobuhvatnije nuklearne inspekcije ikada”, poručio je Obama.

Po njemu, vidljiv je značajan napredak u provedbi sporazuma s Teheranom.

“Trebat će dosta vremena da se Iran reintegrira u globalnu ekonomiju, ali ta zemlja već može uživati u beneficijama koje joj donio ovaj sporazum”, dodao je.

Ipak je dodao kako je važno napomenuti da sporazum, koji je postigao značajan uspjeh, nije riješio sve razlike s Iranom, uključujući destabiliziranje situacije u regiji.

“Osim nekoliko izuzetaka, američki trgovački embargo nametnut Iranu i dalje je na snazi. Sankcije ostaju zbog kršenja ljudskih prava, balističkih raketa i potpore teroristima”, podsjetio je Obama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO