Grčka usvojila zakon o vraćanju izbjeglica

Grčki parlament usvojio je danas zakon neophodan za primjenu sporazuma EU-a i Turske o vraćanju izbjeglica i migranata sa grčkih otoka u Tursku, koji stupa na snagu u ponedjeljak.

Zakon je podržalo 169 od 300 zastupnika, prenosi Reuters.

Nekoliko grčkih zvaničnika koji su upućeni u plan, rekli su za AP da će deportacija početi sa otoka Lezbos, a da će prvi deportirani biti migranti iz Afganistana, Pakistana i drugih zemalja čije zahtjeve za azil smatraju neprihvatljivim.

Dogovor, koji su Brisel i Ankara postigli 20. ožujka, ima za cilj okončanje nekontroliranog priljeva migranata u Evropu iz Turske.

Da bi se on primijenio, Grčka i Turska moraju izmijeniti svoje zakone.

Policija u izbjegličkim kampovima

Grčka policija rasporedit će dodatne snage u sve izbjegličke kampove.

Odluka o slanju dodatnih snaga je donesena jer su u prethodna dva dana izbili sukobi među izbjeglicama i migrantima u Ateni i na otoku Kios, kada je ozlijeđeno nekoliko ljudi.

Više stotina policajaca bit će poslano na otoke gdje su smještene izbjeglice, kao i u luku Pirej, javio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

Odbijaju relokaciju

U Grčkoj se i dalje nalazi 50.000 izbjeglica koje čekaju početak primjene sporazuma između Europske unije i Turske.

Više stotina izbjeglica iz atenske luke jutros je prebačeno u kampove širom Grčke, dok oni koji se nalaze u Idomeniju odbijaju relokaciju.

Na grčko-makedonskoj granici trenutno se nalazi više od 12.000 ljudi.

Probili ogradu na Kiosu

U međuvremenu je stigla potvrda da su stotine migranata i izbjeglica na Kiosu probili bodljikavu žicu oko izbjegličkog centra i u znak prosvjeda krenuli prema luci.

Prema dogovoru EU i Turske, svi oni koji stižu u Grčku nakon 20. ožujka bit će zadržani u centrima na pet grčkih otoka, uključujući Kios i poslani natrag ako im zahtjev za azil bude odbijen.

Proces povratka trebao bi početi 4. travnja, iako ni Grčka ni Turska nisu posve spremne, a neizvjesno je i koliko će ljudi biti vraćeno i kako će se njihovi zahtjevi procesuirati.

Izvor: Al Jazeera i agencije