Francuski mirovnjaci optuženi za zlostavljanje djece

Francuski ambasador pri UN-u Francois Delattre rekao je da su ove optužbe 'bolesne i odvratne' (AP)

Ujedinjeni narodi objavili su 108 novih slučajeva seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinile međunarodne mirovne snage u Srednjoafričkoj Republici, u kojima su većina žrtava bila djeca.

Ove optužbe o slučajevima koji su se dešavali od 2013. do početka ove godine prvo je objavila grupa AIDS Free World, sa sjedištem u SAD-u.

Prema navodima, tri djevojčice su rekle osoblju UN-a u CAR-u da su bile vezane i da ih je francuski vojni komandant natjerao na seksualne odnose sa psom 2014. godine.

Glasnogovornica UN-a Stephane Dujarric nazvala je ove optužbe “šokantnima do srži” i obećala “disciplinske mjere” ako se pokaže da su istinite.

Francuski ambasador pri UN-u Francois Delattre rekao je da su ove optužbe “bolesne i odvratne”.

Dodao je da UN za sada ne može potvrditi optužbe u kojima se navodi pas, ali da će se istraga nastaviti.

‘Odgovor UN-a nije adekvatan’

“Za ovakve navodne slučajeve javnost zna već godinu dana, ali nove optužbe još stižu”, izvijestio je reporter Al Jazeere James Bays iz sjedišta UN-a u New Yorku.

“Ljudi koji su poslani da zaštite civile postali su počinioci zločina”, dodao je.

U izvještaju objavljenom krajem januara osuđuje se UN, zato što nije odgovorio na optužbe o zlostavljanju djece u ovoj državi.

Nezavisna istraga utvrdila je da je odgovor UN-a “ozbiljno manjkav”, optuživši ovo svjetsko tijelo da nije poduzelo adekvatne akcije nakon što su u javnost izašli navodni slučajevi zlostavljanja dječaka.

Grupa AIDS-Free World objavila je da je 98 djevojčica prijavilo da je bilo seksualno zlostavljano između 2013. i 2015. godine te da su to uradili mirovnjaci koji su sada napustili zemlju.

Također je saopćila da je predala UN-u informacije o navodnom silovanju 16-godišnjakinje, koje je počinio pripadnik mirovnih snaga iz Konga u hotelu prije nekoliko dana.

‘Države moraju utvrditi odgovornost’

Proteklih mjeseci UN-u su upućni deseci optužbi o silovanju djece i drugim vrstama seksualnog zlostavljanja koje su navodno počinili mirovnjaci, pogotovo oni koji su bili u CAR-u, koji se suočava sa sektaškim nasiljem od 2013. godine.

Slične optužbe pojavile su se i protiv francuskih snaga, poznatih kao Sangaris, koje djeluju nezavisno u ovoj zemlji.

UN-ov povjerenik za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein nazvao je ove optužbe “bolesnim”.

Dodao je da su sve tri zemlje čiji su mirovnjaci optuženi, Burundi, Gabon i Francuska, zvanično obaviještene o ovim slučajevima.

Vlade moraju učiniti više da zaustave zlostavljanje i utvrditi odgovornost svojih snaga, “inače se ovaj grozni krug zlostavljanja neće prekinuti”, rekao je Hussein.

Izvor: Al Jazeera i agencije