Turska odobrila 5,9 milijardi dolara za projekte odbrane

Vrijednost izvoza turske vojne industrije gotovo dvije milijarde dolara (Reuters)

Turska Vlada odobrila je projekte u oblasti odbrane u vrijednosti od 5,9 milijardi dolara, od čega će 4,5 milijardi biti iskorišteno za projekte domaće proizvodnje, saopćio je turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon što se sastao sa predstavnicima vojne industrije.

U prva dva mjeseca 2016. godine, izvoz turske vojne industrije povećan je za 35 posto, rekao je Davutoglu, naglasivši da će ove godine početi i masovna proizvodnja pješadijskog oružja.

Dodao je i da će faza istraživanja koja se tiče proizvodnje borbenih letjelica biti revidirana.

Turska je dostigla ključni momenat u pravljenju borbenih bespilotnih letjelica, pišu turski mediji.

“Dat ćemo posebnu pažnju oklopnim vozilima koja nam trebaju. Više ne zavisimo od strane tehnologije potrebne za razvoj bespilotnih letjelica“, rekao je Davutoglu.

Vrijednost izvoza dvije milijarde dolara

Kako pišu turski mediji, vojna industrija se od početka novog milenija dosta razvila i danas je vrijednost njenog izvoza gotovo dvije milijarde dolara.

Dodaju da su u posljednjih nekoliko godina nacionalni projekti, koji uključuju ratne brodove, tenkove i borbene avione, privukli međunarodnu pažnju.  

Vojni stručnjak Arda Mevlutoglu nedavno je rekao da Turska može postati značajan igrač na svjetskoj sceni u vojnoj i avijacijskoj industriji, ukoliko se primjene ozbiljne mjere i dugoročne politike, kao što je saradnja sa drugim sektorima, poboljšanje ljudskih resursa te uvođenje inovacija, piše Daily Sabah.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO