Turska: Kraj operacija protiv PKK u Diyarbakiru

Od augusta prošle godine, vlasti su nametnule 24-satni policijski čas u nekoliko bitnih dijelova jugoistoka kako bi se olakšale operacije (Reuters)

Turske snage sigurnosti završile su operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Diyarbakiru, gradu na jugoistoku države, prenose agencije.

Dodaje se kako su zvaničnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turske saopćili kako se nastavljaju pretresi u toj oblasti.

Meta sigurnosne operacije u okrugu Sur bili su borci Radničke partije Kurdistana (PKK). U tom području 2. decembra prošle godine proglašen je policijski sat.

Prema podacima turskih oružanih snaga, u sukobima u tom području ubijen je 271 pobunjenik iz redova PKK-a.

Rovovi i eksplozivi

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ela danas je kazao kako je vojska okončala tromjesečnu operaciju protiv PKK u historijskoj četvrti Diyarbakira, najvećeg grada turskog jugoistoka gdje su Kurdi većina.

Ela je dodao kako će policijski sat ostati na snazi dok se ne okonča potraga snaga sigurnosti za mogućim eksplozivima.

Od augusta prošle godine, vlasti su nametnule 24-satni policijski sat u nekoliko bitnih dijelova jugoistoka kako bi se olakšale operacije kojima se žele iskorijeniti pobunjenici povezani sa PKK-om, a koji su postavili barikade, iskopali rovove i postavili eksplozive.

Izvor: Agencije