Trump nadmoćno pobijedio u Mississippiju

Donald Trump je zadao težak udarac svima koji su ga osporavali, pobijedivši na dva nova republikanska predizbora za Bijelu kuću, ali je večer prošla razočaravajuće za demokratkinju Hillary Clinton koju je pobijedio Bernie Sanders suprotno svim prognozama u jednoj od dvije države.

Trump je nadmoćno pobijedio u Mississippiju s 47 posto glasova, prema gotovo potpunim rezultatima, ispred senatora iz Texasa Teda Cruza s 36 posto. Bio je prvi i u Michiganu dok su Cruz i guverner susjednog Ohija John Kasich dijelili drugo mjesto. Trump je odnio pobjedu i na Havajima

Cruz je pojačao status drugog čovjeka, pobijedivši na republikanskim predizborima u Idahu.

Pobjede su oraspoložile Donalda Trumpa. “Toliko toga groznog rečeno je o meni prošle sedmice”, kazao je na konferenciji za medije. “To pokazuje u kojoj su mjeri birači inteligentni jer znaju da su sve to samo laži.”

“Demokrati nam dolaze, nezavisni nam dolaze”, rekao je, prenosi agencija Hina. “Pridružuju nam se ljudi koji nikada nisu glasali za republikance.”

Ukupno je pobijedio na 14 od 23 predizbora nakon 1. februara. Trump je u utorak skupio 384 izaslanika nasuprot 300 koliko ih ima Ted Cruz. Trebat će mu 1.237 kako bi se domogao kandidature na konvenciji u Clevelandu u julu.

Clinton slabija

Kod demokrata iznenađenje se dogodilo u Michiganu. Bernie Sanders je nadigrao Hillary Clinton, smatranu favoritkinjom. Prema gotovo potpunim rezultatima, dobio je 50 posto glasova, a Clinton 48 posto.

Takav dobar rezultat pokazuje da Sanders ima izglede u ostatku Srednjeg zapada. Ipak, Clinton je povećala vodstvo uvjerljivom pobjedom u Mississippiju.

“Znači da politička revolucija o kojoj govorimo nailazi na jak odaziv posvuda u zemlji te mislimo da najbolje regije tek dolaze”, kazao je Sanders na konferenciji za medije u Miamiju.

Njegovi stratezi smatraju da su najbolji dani Hillary Clinton iza nje i obećavaju nastavak utrke do posljednjih predizbora u junu u Californiji.

Izvor: Al Jazeera i agencije