Nikoliću u Moskvi uručena posebna nagrada

Nikolić je sinoć doputovao u Moskvu gdje ga je dočekala delegacija Ruske pravoslavne crkve (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je počeo posjetu Rusiji, tokom koje se sastao sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom a sastat će se i sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ruski patrijarh Kiril uručio je danas predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću posebnu nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

On se zahvalio ruskom patrijarhu za sve što Rusija čini za Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da budem sa Vama, jer uvek iz razgovora nađem nekakav putokaz, utehu, neku novu snagu”, rekao je Nikolić ruskom patrijarhu.

Nikolić je istakao da je nagrada Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja mu je dodijeljena, prije svega posvećena građanima Srbije.

“Znam kolika je kriza svuda, pa i u Rusiji. Međutim, kada se ima dogovor sa Bogom onda se ne razmišlja previše o krizi. Sve je u Njegovim rukama i kriza i radost i uspeh…”, rekao je Nikolić.

Govoreći o radovima na Hramu svetog Save u Beogradu, Glebova je rekla da je kompanija Gazprom izdvojila četiri miliona eura za finansiranje prve faze i trenutno je u toku odabir izvođača radova.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Moskvi “da nije lako biti brat Srbinu, ali da nije lako ni biti brat Rusu“.

Kazao je to u razgovoru s direktoricom Federalne agencije Ruske Federacije Ljubovom Glebovom, prenosi B92.

Sinoć je doputovao u Moskvu gdje ga je dočekala delegacija Ruske pravoslavne crkve koju je predvodio vikаrni episkop pаtrijаrhа moskovskog i cijele Rusije Poremon, podsjeća agencija Beta.

Ekskluzivni politički odnosi

Priznanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda bit će dodijeljeno i bugarskom patrijarhu Neofitu, kao i predsjedniku Državne dume Ruske Federacije Sergeju Nariškinu.

Uoči posjete Rusiji Nikolić je za ruske medije istakao kako Srbija i Rusija imaju ekskluzivne političke odnose i kako Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO.

Prema njegovim riječima, da je drugačije, Rusiji bi bilo lako reći da će njena pozicija, ako Srbija želi u EU, biti kao i prema drugim državama Unije.

“Ne, Rusija je uvek bila korak ispred u svojoj podršci Srbiji nego što bi se očekivalo”, istakao je Nikolić.

Nikolić će se u četvrtak 10. marta sastati s Putinom, a prema najavi iz Kremlja, dvojica zvaničnika razmotrit će stanje i perspektive razvoja strateškog partnerstva.

Putin i Nikolić će se osvrnuti i na aktuelna pitanja na međunarodnom i regionalnom planu, dodaje se u saopštenju iz Kremlja.

Kako je najavljeno, neće biti potpisana nikakva dokumenta niti će biti zajedničkih izjava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO