Nikolić: Posjeta Pape Srbiji će pričekati

Tomislav Nikolić rekao da je jedinstvo kršćana danas veoma potrebno (Getty Images)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je, uz pomoć patrijarha srpskog Irineja i vladike Srpske pravoslavne crkve, pokušao organizovati posjetu pape Franje Srbiji, javlja Tanjug.

Teme razgovora bile bi kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca, koga Srpska pravoslavna crkva i Nikolić ne smatraju svecem, te nezavisnost Kosova, koje Vatikan nikad nije priznao.

Nikolić kaže kako je iz medija saznao da je, ipak, odlučujuće sačekati stav patrijarha moskovskog i cijele Rusije, iako se vaseljenski patrijarh već sreo s Papom.

“Ja sam onda rekao da o tome treba sami da odlučujemo, ali da je veoma bitno mišljenje moskovskog patrijarha i da s njim treba razgovarati pre toga. Shvatio sam da je Srpska pravoslavna crkva bila iznenađena vešću o susretu Patrijarha i Pape i da je tu zakasnila. A mogla je da prednjači u tom uspostavljanju boljih odnosa koji su nam neophodni. Hrišćanstvo se ne sme ponovo propovedati u podrumima. Jer kada bi se to desilo u mnogim zemljama, pogotovu u onim u kojim islam prednjači po broju vernika, a hrišćani su u velikoj meri pravoslavni, bili bi u opasnosti da izgube život gde god budu javno ispoljavali svoju veru”, naveo je Nikolić.

Potrebno jedinstvo kršćana 

To podsjeća, kaže Nikolić, na način na koji su se Rimljani obračunavali s kršćanstvom, a što se vratilo nakon toliko godina.

“Dakle, taj susret je vanredan potez, tim pre što je Papa, potpuno otvoreno i jasno, i mada to nije niko očekivao, rekao da je Vladimir Putin danas zaštitnik hrišćanstva. Tako nešto reći, i da to ne predstavlja osnov za ublažavanje nesporazuma i gledanja na veru, to samo može čovek koji ne živi na zemljinoj kugli”, naveo je Nikolić.

Upitan vidi li susret patrijarha Kirila s Papom kao konačan početak pomirenja ili kao dobar znak, Nikolić kaže da ne može utjecati na to kako će se odnosi u kršćanstvu dalje razvijati zato što on ne propovijeda vjeru, već samo živi u njoj.

“Ali bavim se poslom koji u neku ruku, na neki način, zavisi od toga kakvi su odnosi u hrišćanstvu… Ne znam da li su morali toliko da se razdvoje, da podele narod, da hrišćanstvo mora da trpi udare hiljadu godina, čega nema u drugim religijama, ili su to mogli ranije da prevaziđu… Ne znam, ali trenutno posmatram stvari ovako, veoma subjektivno, kao predsednik Srbije koja zavisi od stava Vatikana kad je reč o takozvanoj nezavisnosti Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

Smatra da je jedinstvo kršćana danas veoma potrebno jer su oni, neki manje, neki više ugroženi.

“Očigledno je da mi moramo da sarađujemo mnogo više, mnogo intenzivnije da ne dođe do situacije da u podrumima ponovo ispovedamo hrišćanstvo. To bi trebalo institucionalno da se organizuje”, zaključio je Nikolić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO