Mediji: SAD zarobio ISIL-ovog šefa za hemijsko oružje

AP tvrdi da je informacije o zarobljavanju Daouda Al-Afarija dobila od iračkih obavještajnih izvora, ali još nema zvanične potvrde SAD-a (Reuters)

Američke vlasti zarobile su lidera divizije za hemijsko oružje grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavila je agencija Associated Press, međutim, još nema zvanične potvrde SAD-a da je ta informacija tačna. 

Sleiman Daoud al-Afari, koji je nekada radio u vladi Saddama Husseina, uhvaćen je u raciji u februaru u blizini grada Tal Afar, navodi AP, citirajući neimenovane izvore iz iračkih obavještajnih službi. 

Međutim, dodaje da SAD još nije potvrdio ove navode. 

Američki zvaničnici mjesecima su upozoravali da ISIL posjeduje hemijsko oružje, uključujući iperit. 

‘To mijenja igru’

Direktor američke Nacionalne obavještajne službe James Clapper rekao je u svom govoru 12. februara u Njemačkoj da je “veoma jasno” da je ISIL htio iskoristiti ovo oružje protiv SAD-a. 

“Potencijalno, to mijenja igru. Postoje mnogi strašni scenariji u koje se možete kladiti, ako je Daesh (ISIL) u mogućnosti da poboljša svoje sposobnosti sa hemijskim oružjem”, rekao je tada, prenio je Guardian

Daily Beast je izvijestio da je SAD ciljao najmanje dva postrojenja sa hemijskim oružjem u zračnim napadima posljednjih mjeseci. 

Informacije zbog kojih su izvedeni napadi navodno su došle od Iračanina kojeg su Amerikanci pritvorili, dodaje se.

Izvor: Agencije