Uspostavljen željeznički saobraćaj između Hrvatske i Mađarske

Tri željeznička granična prijelaza zatvorena 2015. godine (Reuters)

U utorak je ponovno uspostavljen željeznički promet između Hrvatske i Mađarske, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ), dodavši da je putnički promet počeo na željezničkome graničnom prijelazu Koprivnica – Gyekenyes.

U ponedjeljak su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske u zajedničkom priopćenju istaknuli da je odluka o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između Hrvatske i Mađarske prvi pokazatelj jačanja međusobnih odnosa dviju država, nakon uspostave nove Vlade Republike Hrvatske.

Rečeno je da dvije zemlje imaju pred sobom više važnih razvojnih projekata.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, koji je s mađarskim kolegom Sandorom Pinterom u Budimpešti najavio otvaranje tri željeznička granična prijelaza, rekao je po povratku iz Mađarske kako se krenulo u smjeru novih, iskrenih odnosa s tom zemljom, prenosi Hina.

Zatvaranje prijelaza i postavljanje ograde

Tri željeznička granična prijelaza Murakeresztur – Kotoriba, Gyekenyes – Koprivnica i Magyarboly – Beli Manastir zatvorena su zbog izbjegličke krize nakon što je preko njih veliki broj izbjeglica ušao u Mađarsku na putu prema Njemačkoj prošle godine.

Krajem 2015. Mađarska je postavila ogradu na južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi onemogućila ulazak izbjeglica i migranata, a žalila se na tadašnju hrvatsku vladu da nekontrolirano šalje migrante u Mađarsku.

Odlukom o ponovnoj uspostavi željezničkog putničkog prometa između dviju država, prelazak granice je omogućen svim osobama koje poštuju važeća pravila i propise.

Istodobno će biti onemogućen prelazak granice osobama koje ne poštuju pravila.

Mađarska smanjuje subvencije za izbjeglice

Mađarska planira smanjiti subvencije za izbjeglice i značajno smanjiti prostor u prihvatnim centrima, što organizacije za zaštitu ljudskih prava tumače kao prisiljavanje izbjeglica da napuste tu državu.

Vlada te zemlje je u ponedjeljak objavila nacrt zakona prema kojemu se od 1. travnja boravak u izbjegličkom kampu smanjuje s dva na jedan mjesec za sve osobe koje su dobile neku vrstu zaštite ili azil.

Uredbom se regulira i maksimalan prostor u prihvatnim centrima, koji se površinom izjednačuje sa zatvorskim prostorima.

Također, Vlada će ukinuti neke subvencije, poput sredstava kojima se podupire obrazovanja osoba koje primaju zaštitu.

“Glavni je cilj smanjiti socijalne subvencije za tražitelje azila i za osobe koje su dobile međunarodnu zaštitu”, priopćila je Vlada. U priopćenju se dodaje kako bi nove mjere mogle spriječiti ekonomske migrante da traže azil u Mađarskoj, u nadi za boljim životom.

Prema podacima Imigracijskog ureda Mađarske, prošle je godine samo 508 azilanata primilo neku vrstu zaštite u toj zemlji, uključujući i azil.

U isto vrijeme, stotine tisuća migranata s Bliskog istoka i Afrike, bježeći od rata i siromaštva, prešle su preko Mađarske na putu prema Zapadnoj Europi, uglavnom Njemačkoj.

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana podignula je čeličnu ogradu na mađarskim južnim granicama te donijela zakon kojim se strogo kažnjavaju ilegalni pokušaji ulaska u zemlju.

Izvor: Agencije