UN: Žene će manje zarađivati još 70 godina

Tokom posljednjih 20 godina žene su poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu (Reuters)

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedam desetljeća ako se platne razlike među spolovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, saopćila je u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

U povodu Međunarodnog dana žena, ta je organizacija Ujedinjenih naroda objavila izvještaj u kojem ističe da “žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca”, prenosi Hina.

U svjetskim razmjerima stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, a žena samo 46 posto.

Taj jaz smanjen je za samo 0,6 postotnih bodova u posljednjih 20 godina.

“Tokom posljednja dva desetljeća žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu,” navodi se u izvještaju.

Manja zarada

Žene više rade u kućanstvu i više brinu o djeci od muškaraca, pa mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti faktori, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju raditi “nacrno” i lošije plaćene poslove, dovode do velikih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Gotovo 200 miliona žena starije dobi širom svijeta živi bez redovne penzije, u odnosu na 115 miliona muškaraca, izvijestila je Međunarodna organizacija rada.

Izvor: Agencije