Turska i Grčka za dobrosusjedstvo

Najvažnije je da postoje prijateljski odnosi između dvije strane (Anadolija)

Premijeri Turske i Grčke, Ahmet Davutoglu i Alexis Tsipras, su saglasni da dvije zemlje imaju dobre susjedske odnose te naglasili kako žele povećati trgovinsku razmjenu sa šest na 10 milijardi dolara, javlja Anadolija.

“Između Turske i Grčke postoje velike privredne mogućnosti, ali najvažnije je da postoje prijateljski odnosi između dvije strane, kao važan faktor koji će pomoći u jačanju ekonomske saradnje. Ministri dvije zemlje će nastaviti blisku saradnju, zbog čega vjerujem da će buduće generacije graditi mostove prijateljstva između dvije zemlje. Razmišljamo raditi zajedno na vrlo važnim projektima”, rekao je Davutoglu nakon susreta u Izmiru u utorak.

Naglasio je da su delegacije dvije zemlje razgovarale i o koracima kako bi se postojeća saradnja dodatno produbila.

“U oblasti saobraćaja imamo snažnu volju da dodatno približimo dvije obale Egejskog mora. Trenutno se završavaju infrastrukturni radovi kako bi bila uspostavljena trajektna linija između Izmira i Soluna. Nadamo se da će direktnom linijom biti povezana dva prelijepa grada na obalama Egejskog mora”, kazao je Davutoglu, dodajući da žele realizirati i projekat brzog voza između Izmira, Soluna i Istanbula.

Odlučni u vezi s izbjeglicama

Naglasio je da su tokom sastanka razgovarali i o izbjegličkoj krizi koja potresa Evropu, naglasivši da će svaki izbjeglica koji bude priveden, a koji izrazi želju, biti poslan iz Turske u Evropu.

“Izbjeglice koje budu privedene u Egejskom moru Turska će preuzeti, ali u okviru prava izbjeglica onih koji budu željeli ići u Evropu bit će poslati iz naše zemlje. Tako u Turskoj neće biti porasta broja izbjeglica”, rekao je Davutoglu.

Istakao je da Turska obim trgovinske razmjene s Grčkom želi povećati sa trenutnih šest na 10 milijardi dolara.

“Neka se zna da Turska nema želju, niti namjeru voditi rat s Grčkom, niti Grčka takve pretenzije ima prema Turskoj. Svi smo na osnovu historijskih primjera shvatili da ratovanjem u Egejskoj oblasti niko ništa ne dobija”, kazao je Davutoglu.

Tsipras je izjavio da su Grčka i Turska odlučni da u okviru međunarodnog prava spriječe prelazak ilegalnih imigranata u Evropu.

“Želimo napraviti korak kako bi rješavanjem zajedničkih problema našim narodima osigurali ljepšu i sretniju budućnost”, rekao je Tsipras.

Istakao je na kraju da bi članstvo Turske u Evropskoj uniji bilo od strateškog značaja za Uniju, jer bi time ojačali mir i stabilnost u regionu.

Izvor: Agencije