Proširena istraga u slučaju Volkswagen

Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih materija u ispušnim plinovima se povećao na 17, saopćilo je Državno tužilaštvo u njemačkom gradu Braunschweigu.

“Broj optuženih se sa šest povećao na 17, pri čemu nijedan optuženi nije iz uprave koncerna”, rekao je državni tužilac Klaus Ziehe.

Optuženima se predbacuje prevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih materija u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizelskim motorima.

“Istražnim tijelima se, nakon uvida u zaplijenjene spise, pruža sve jasnija slika o obimu slučaja”, kazao je Ziehe.

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine ispušnih plinova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a.

Šteta u milijardama eura

Manipulirani programi su ugrađeni u više od 11 miliona automobila širom svijeta.

Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužbi, koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

Radnici centralnog pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

“Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja golemih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima širom svijeta”, rekao je predstavnik zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred gotovo 20.000 okupljenih radnika.

Istovremeno je izražena nada da će američke vlasti u odnosu prema VW-u imati na umu i “socijalnu dimenziju” njihovih odluka.

Izvor: Al Jazeera i agencije